ASELSAN Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı KUANTAL’da ilk ışıma başarıyla gerçekleştirildi. KUANTAL, Kuantum algılama teknolojileri (Kuantum Radar, Kuantum LIDAR…) üzerine araştırma yürütmek için kuruldu.
ASELSAN Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı KUANTAL'da ilk ışıma!
Kuantum temelli uzaktan algılama sistemleriyle, gizli hedefler ve önleme sistemlerine karşı üstün performans sağlanacak.
Çığır açacak #kuantum teknolojilerinde Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor.@SavunmaSanayii pic.twitter.com/XKmRs215Sb— ASELSAN (@aselsan) January 24, 2023
2022 Yılında Başlatılan Ar-Ge Projeleri İmza Töreni’nde geleneksel radarlar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilecek Kuantum Radar (KUDAR) ve varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa edebilecek Kuantum LIDAR Ar-Ge projeleri Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından açıklanmıştı.
Halen geliştirme aşamasında olan kuantum radar teknolojisi üzerinde ABD, Çin ve Avustralya‘nın çalıştığı bilinmektedir. Geleneksel radarlardan önemli derecede farklı prensiplere sahip kuantum radarlar geleneksel mikrodalgaları kullanmak yerine, sinyal ve boş fotonlar olarak adlandırılan iki foton grubunu birbirine dolaştırmaktadır. Sinyal fotonlar ilgilenilen nesneye doğru gönderilirken, boşta fotonlar parazit ve parazit olmadan göreceli olarak izole edilir.
Sinyal fotonları geri yansıtıldığında, sinyal ve atıl fotonlar arasındaki gerçek dolaşma kaybolur, ancak az miktarda korelasyon hayatta kalır ve hedef nesnenin varlığını veya yokluğunu açıklayan bir imza veya desen oluşturur. Bu sayede gürültülü termal ortamlar, karıştırma ortamları ve düşük görünürlük teknolojisine sahip unsurlara karşı geleneksel radarlara göre daha sağlıklı tespit-takip icra edilebilir.
İlgili Olarak
İsmail Demir: Kuantum alanında devam eden çalışmalarımızı projelendirdik

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.