ASELSAN, RAM (Roket,Topçu ve Havan Mühimmatı) tehditlerinin önlenmesi için tespit, ikaz, önleme ve karşı atışa dayalı C-RAM sistem çözümü üzerinde çalışıyor.
Uluslararası literatürde “Rocket, Artillery, Mortar” (Roket, Topçu ve Havan Mühimmatı) olarak adlandırılan ve “RAM” kısaltması ile ifade edilen mühimmatların, düşük maliyetli olmaları, atıcı sistemlerinin ve kullanımının basitliği, kısa sürede kurulum ve toparlanmaya imkan veriyor olmaları ve illegal örgütler tarafından bu tip mühimmatlara erişilebiliyor olunması nedenleriyle yakın geçmişimizin, günümüzün ve geleceğimizin en önemli tehditleri arasında yer aldığı değerlendiriliyor.
Roket, Topçu ve Havan Mühimmatları, iki binli yıllardan başlayarak özellikle çok uluslu operasyonlarda üs bölgeleri, kritik tesisler veya sivil yerleşim bölgelerine yönelik olarak illegal örgütler tarafından sıklıkla kullanıldı.
Belirtilen tehditlere karşı savunma amacıyla geliştirilecek bir C-RAM (Counter-RAM/Roket, Havan ve Topçu Mühimmatı Önleme) Sistemi; RAM hedeflerini tespit etmeli, muhtemel düşme noktasında ikaz vermeli, tehdidi havada etkisiz hale getirmeli ve atım noktası koordinatlarını diğer birlikler ile paylaşarak karşı atışın yapılmasına imkân sağlamalıdır.
ASELSAN, hava savunma alanında Komuta Kontrol, Silah Sistemleri ve Radar Sistemlerindeki köklü geçmişi, tecrübesi ve sahip olduğu ileri teknoloji ürünleriyle, ülkemize yönelik RAM tehditlerinin önlenmesi için tespit, ikaz, önleme ve karşı atışa dayalı C-RAM sistem çözümü üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar, RAM tehdidinin atılmasından hemen sonra tespit edilmesini, beklenen düşüm noktasının hesaplanarak bu bölgede uyarı verilmesini, önleyici silah sistemleri ile RAM tehdidinin imhasını ve tehdidin atıldığı bölgeye ait koordinatların diğer birlikler ile paylaşılarak karşı atışa imkân sağlanmasını amaçlıyor.
Belirtilen çalışmalar kapsamında hali hazırda Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmiş olan 35 mm Parçacıklı Mühimmatın RAM tipi tehditlere karşı etkinlik düzeyinin belirlenmesine yönelik test, analiz ve simülasyon çalışmaları sürdürülüyor. Bu çalışmalardan edinilen veriler doğrultusunda Parçacıklı Mühimmatın, RAM tipi tehditlere karşı etkin hale getirilmesine yönelik faaliyetler yürütülüyor. Yakın geçmişte Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş olan KORKUT, Ateş İdare Cihazı, 35 mm Modernize Çekili Toplar ve 35 mm Parçacıklı Mühimmat Sistemleri ile edinilen altyapılar, geliştirilen alt bileşenler ve kazanılan bilgi birikimi sayesinde bu alandaki ihtiyaca cevap verecek bir C-RAM sistem çözümünün en kısa süre içerisinde geliştirilebileceği değerlendiriliyor.
Güncel hava tehdit vasıtaları arasında önemli bir yeri olan Roketlere, Havan Mühimmatına ve Topçu Mühimmatlarına karşı etkili bir sistemin yurt içinde geliştirilmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamda namlulu silah sisteminin yanı sıra füze ile önlemeye yönelik çalışmalar da gerçekleştiriliyor.
Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.