ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamaya göre ASELSAN’ın 2024 yılında Cirosu bir önceki yıla göre reel olarak %13 büyüyerek, 120 milyar TL’ye ulaştı. 2023’e göre, FAVÖK marjı %22’den %25 seviyesine yükselen ASELSAN’ın net kâr marjı ise %10’dan %13’e yükseldi.
ASELSAN, bir önceki yıla göre %67 oranında artışla 508 milyon Dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Yıl içerisinde 6,5 milyar Dolar tutarında yeni sözleşme imzalayan şirket, bakiye siparişlerini 14 milyar Dolar’a çıkarttı. Yeni imzalanan ihracat sözleşmeleri ise %70 artış ile 1 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu seviyeler tarihsel zirveler olarak kaydedildi.
2024 Yılının Önemli Satırbaşları:
- İmzalanan Yeni Sözleşmeler: 6,5 milyar Dolar (%32 artış)
- İhracat Sözleşmeleri: 1,017 milyon Dolar (%70 artış)
- Bakiye Siparişler: 14 milyar Dolar (%28 artış)
- Hasılat: 120 milyar TL (%13 artış)
- İhracat: 508 milyon Dolar (%67 artış)
- FAVÖK Marjı: %25 (3 baz puan artış)
- Net Kâr Marjı: %13 (3 baz puan artış)
- Alınan İş / Satışlar: 2
- Bakiye Sipariş / Satışlar: 4,1
İstikrarlı büyümesini sürdüren ASELSAN’ın 2024 yılı hasılatı geçen yıla göre reel olarak %13 büyüyerek 120 milyar TL’ye ulaştı. 2024 yılı hasılatında Hava Savunma, Radar, Elektronik Harp, Güdüm, Aviyonik, Elektro-Optik, Deniz Sistemleri ve Askeri Haberleşme Sistemlerine yönelik teslimatlar önemli pay oluşturdu. Yurt dışı satışlarda hem tutar hem de oransal bazda kuvvetli büyüme sağlandı.
ASELSAN, son yıllarda önemli başarılar elde etti. Bu başarıları daha da hızlandırmak amacıyla 2024 yılında aselsaneXt programını devreye alan ASELSAN; insan, süreç, teknoloji, üretim ve iş geliştirme odaklı 5 ana proje yürütmeye başladı. Bu dönüşüm programının verimlilik artışına etkileri henüz ilk yılında gözlemlenebilir hale geldi. 2024 yılında ASELSAN’ın Kişi Başına Cirosu %9 oranında artış gösterdi. ASELSAN, sahip olduğu stoğun daha etkin yönetilmesi amacıyla önemli dijital dönüşüm projeleri hayata geçirdi. Yıllık sonuçlara göre; Şirket Aktiflerinde yaşanan %12 artışa rağmen Stok/Aktif oranında 3 baz puanlık iyileşme sağlanması, verimlilik artışının bir başka yansıması oldu.
Millileştirme faaliyetleri neticesinde, ürün ve sistemlerde girdi olarak yerli ürünlerin daha fazla kullanılması ilave katkılar sağladı. Millileştirilen ürünler, yabancı muadillerine göre ortalama %22 maliyet avantajı getirdi.
ASELSAN, 2024 yılında iştirakleriyle ilgili önemli adımlar attı. Etkin iştirak yönetimi ve odaklanma stratejisinin iştiraklere de yansıtılması neticesinde, iştiraklerin net kâra ve net nakde pozitif katkı sağladığı bir yıl geçirildi.

İmzalanan sözleşmeler
Yeni sözleşme imzalama noktasında rekorlarla dolu bir yılı geride bırakan ASELSAN, 2024 yılında geçen yıla göre %32 artışla toplam 6,5 milyar Dolar tutarında sözleşme imzaladı. Böylelikle 2023 yıl sonunda 11 milyar Dolar olan ASELSAN’ın Bakiye Siparişleri %28 oranında artarak 14 milyar Dolar seviyesine yükseldi. ASELSAN’ın 2024 yılında imzaladığı yurt dışı sözleşme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %70 oranında artarak, 1.017 milyar Dolar ile tarihinin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
ASELSAN’ın yeni iş alma noktasında yakaladığı bu başarı, ağırlıklı olarak yeni ürünlerinden kaynaklandı. Denizaltından kara araçlarına, insansız sistemlerden uydulara kadar her platforma faydalı yük sağlayabilen şirket, bu ürünleri nicelik ve nitelik olarak da geliştirmeyi sürdürdü. 2024 yılında hem denizaltıya hem de uyduya haberleşme yeteneği sundu. Geçmişte kara ve deniz araçlarına elektronik harp yeteneği sunan şirket, insansız hava araçlarına da bu yeteneği kazandırdı. Konvansiyonel kara gözetleme radarlarının yanına AESA tabanlı erken ihbar ve burun radarlarını ekledi. Alçak irtifada etkin olan hava savunma yeteneklerini HİSAR ve SİPER ile birlikte orta ve yüksek irtifaya taşıdı.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı