TSK’nın tüm Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemlerini ASELSAN üretecek.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kritik ihtiyaçlarından biri olan ve askeri harekâtlarda hayati önem taşıyan Dost Düşman Tanıma ve Tanıtma Sistemi (IFF) yerli ve milli imkanlarla ASELSAN tarafından üretildi ve bugün yapılan imza töreni ile sözleşmesi imzalandı. Proje sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı tüm IFF sistemleri, milli imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak. İmzalar Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından atıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Milli Kriptolu Sayısal Mobil Telsiz altyapısı genişliyor.
ASELSAN haberleşme alanında bir başka sözleşmeyi de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) ihtiyaçları için imzaladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan 37.600.000 ABD Doları ve 214.900.000 TL tutarındaki sözleşme kapsamında ASELSAN EGM için Milli Kriptolu DMR-Sayısal Mobil Telsiz Sistemin kapsamına Ankara ve İstanbul’u da ekleyecek böylece Türkiye dünyanın en büyük sayısal haberleşme altyapılarından birine sahip olacak. Sözleşme Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Emniyet Genel Müdür V. Erhan Gülveren ile ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün’ün katıldığı bir törenle SSM’de imzalandı.
Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi
Tanıma Tanıtma Sistemleri, savaş alanında bulunan dost platformların sorgulama ve cevaplama yöntemiyle, hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan, askeri harekat açısından hayati öneme haiz sistemlerdir.Milli IFF (Identification Friend and Foe / Dost Düşman Tanıma) Mod 4 sistemlerinde karşılaşılan zafiyetlerin giderilmesi amacıyla NATO tarafından, tüm platformlarda Mod 5 sistemlerin kullanılması zorunlu tutuldu.
Mod 4 anahtar dağıtımının NATO bünyesinde 2020 Haziranından sonra sonlandırılacak olması nedeniyle ülkelerin beyan ettikleri platformların takvime uygun olarak Mod 5’e geçirilmesi gerekiyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında imzalanan bu sözleşme ile Hava ve Deniz kuvvetlerimizin envanterinde kullanılmakta olan tüm IFF Mod 4 Platformların, millî olarak tasarlanıp üretilecek olan IFF Mod 5’e yükseltilmesi sağlanacak.
Proje sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullandığı tüm IFF sistemleri, milli imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak. Aynı zamanda bu sistemlerimizin tüm yazılım ve donanımı milli ve yerli olacağından, ülkemiz savunma sanayiinde hayati önem taşıyan diğer savunma sistemleri ile entegrasyonu da sağlanacak ve dışa bağımlılık tümüyle ortadan kalkacak. Türkiye olarak IFF sistemlerine yönelik faaliyetlere başlamadan önce IFF cihazlarımızın tümü başta ABD olmak üzere Avrupa’dan İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerden tedarik ediliyordu. Türkiye, NATO STANAG uyumlu IFF Mod 5/S Sistemleri’ni ürün ailesine kazandırarak, dünyada bu alanda özgün IFF ve Kripto sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen sayılı 4 ülke arasında yerini alacak.
Polislerimiz için Sayısal Haberleşme Sistemi
ASELSAN’ın özgün olarak tasarlayıp geliştirdiği Milli Kriptolu DMR (Digital Mobile Radio / Sayısal Mobil Telsiz) Sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü için ilk fazda 15 ilde hizmete sunuldu. İkinci fazda 7 il için kurulumlar devam etmekte olup yıl sonunda tamamlanacak. Üçüncü faz olarak Ankara ve İstanbul illerinin de tamamlanması ile ülkemiz dünyanın en büyük sayısal haberleşme altyapılarından birine sahip olacak. Proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği çerçevesinde ASELSAN tarafından geliştirilen “Design Turkey İyi Tasarım” ödüllü, mekanik ve elektronik standartları en küçük boyutlar içinde karşılamış sağlam, güvenilir ve kullanımı kolay bir cihaz olan 3700 modeli el telsizi de kullanılacak.

Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.