ASELSAN’ın yeni hibrit hava savunma sistemine ait görseller 2023 001350 patent tescil numarası ile Türk Patent’te paylaşıldı. Proje konusunda herhangi bir resmi açıklama olmasa da uzun süredir bir hibrit hava savunma sistemi üzerinde çalışmalar devam etmekteydi.
ANADOLU ISUZU Seyit 8×8 araç üzerine kurulu tasarımda parçacıklı mühimmat kullanabilen 35 mm top, 4 adet BOZDOĞAN veya GÖKDOĞAN türevi hava savunma füzesi yer almakta. Sensör olarak ise taret üzerindeki Atış Kontrol Radarı ile araç üzerindeki 4 dizinli AESA radar göze çarpıyor daha yüksek hassasiyet ve uzun menzile sahip AESA radarların 4 yana bakması sürekli 360 derece kapsama sağlayacaktır. TÜBİTAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumuş, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin karadan kullanımı üzerine çalışmaların olduğunu açıklamıştı.
ASELSAN’ın aynı zamanda 2021 011312 patent tescil numarasıyla paylaşılan ikinci bir hibrit konsepti bulunuyor. Daha eski olan bu konseptin ateş gücü 2 adet 35 mm top, 12 adet alçak irtifa hava savunma füzesi ve İHTAR Anti-İHA sisteminden oluşuyor. Daha yüklü ve maliyetli sayılabilecek bu konsptte 4 adet AESA Radar yerine MAR PESA Arama Radarı bulunuyor.
Türkiye’nin mevcut alçak irtifa hava savunma mimarisinde AİC veya HİSAR-A üzerindeki dönen tipte MAR arama radarı ve KORKUT araçları üzerindeki atış kontrol radarları yer alırken yeni hibrit hava savunma sisteminde arama ile atış kontrol radarları aynı araçta bulunuyor. İmha kabiliyetleri HİSAR-A ve KORKUT sistemlerinde iki farklı katmanı kapsayacak şekilde dağıtıkken ASELSAN’ın hibrit hava savunma sitemi iki katmanı da tek başına kapsıyor.
Bir bataryaya paylaştırılan kabiliyetleri tek platformda barındıran hibrit hava savunma sistemleri hava savunmada aynı anda iki veya daha fazla katmanı kapsayabilmektedir. Bu sistemler ayrıca kritik alanların/konvoyların savunması için hızlı konuşlandırma avantajını da bulundurmaktadır.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.