A Haber’in Türkiye Yüzyılı’nda Sanayii ve Teknoloji yayınında ropörtaj veren TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN hava-hava füzelerinin yakın vadede kara ve deniz platformlarından da kullanımı için projelerin yürütüldüğünü açıkladı.
🔴🇹🇷GÖKTUĞ Füzeleri Kara ve Deniz Platformlarında Kullanılacak!
🔸TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş: (GÖKTUĞ Füzeleri) Kısa vade hem karadan hem de deniz platformlarından yakın hava savunma füzesi olarak kullanılmasıyla ilgili projelerimizi yürütüyoruz.
🖇️ @gurcano @SageTubitak pic.twitter.com/whOsN6So6J— Defence Turk (@Defence_Turk) February 3, 2023
EFES-2022 Birleşik, Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı’nda Gürcan Okumuş, Defence Turk’e yaptığı açıklamalarda GÖKTUĞ projesi kapsamında geliştirilen füzelerin alternatif platformlarda kullanımı üzerine planların olduğuna değinmişti:
“GÖKTUĞ projesi, bir çok test atışı ve test süreci içeriyor. Son aşamalara geldik. Testlerimiz ve üretilebilirliğine dair çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca farklı platformlardan kullanılmasına dair çalışmalarımız da devam ediyor. İHA, helikopter veya denizde yakın hava savunmada kullanabilir miyiz bunları inceliyoruz.”

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin karada kullanımı için örnek sistem olarak NATO ülkeleri tarafından kullanılan NASAMS verilebilir. Başlarda AIM-120 AMRAAM hava-hava füzelerinin karadan atılması için geliştirilen NASAMS’e ilerleyen yıllarda farklı menzil ve tehditlere yönelik olarak AIM-9X Sidewinder ile RIM-162 ESSM füzesinin roket motoru ve AIM-120 füzelerinin bileşenlerinin birleştirilmesiyle geliştirilen AMRAAM-ER füzesi entegre edildi.

Denizde kullanım içinse BOZDOĞAN üzerinden geliştirilecek bir füzenin Sea-RAM benzeri bir sistem (Örneğin: ASELSAN GÖKDENİZ ER, ROKETSAN LEVENT) için, GÖKDOĞAN üzerinden geliştirilecek bir füzenin (Örneğin: IDEF19’da tanıtılan daha büyük bir roket motoru ve katlanır kanatçıklara sahip quadpack kabiliyetli G-40 füzesi konsepti) kullanılması beklenebilir. Karada ve denizde kullanım için şart ve ister farklılığından dolayı mevcut füzelerin tasarımı üzerinde birtakım değişikliklerin gerekebileceği unutulmamalıdır.
İlgili Olarak

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.