Daha önce aktardığımız üzere İTÜ tarafından üretilen platforma entegre edilmiş ASELSAN bileşenlerinden meydana gelen küp uydu ASELSAT 24 Ocak 2021’de Falcon 9 roketiyle fırlatılmıştı.
Fırlatmanın ardından geçen uzun zamanın ardından ASELSAT’ın haberleşmeyi sağlayamadığı düşünülürken küresel çapta yer istasyonlarından gözlemcilerin yer aldığı SatNOGS Network tarafından paylaşılan tweette ASELSAT ile temas kurulduğu ifade edildi. ASELSAT’ın çağrı kodu olan YM1RAS yer istasyonuna başarıyla ulaştı.
Another first contact for @SatNOGS!
This time, #ASELSAT from @itu1773 considered DOA, is confirmed alive and beaconing.
In the coming days our network will be moving forward scheduling more observations for identifying the satellite.https://t.co/yDgKnMWKnZ pic.twitter.com/98luw5TUeS— SatNOGS (@SatNOGS) February 26, 2021
Ultra Yüksek Frekans (UHF) bandında yer alan 436.950 MHz değerinde temas kurulan ASELSAT’ın çağrı işareti olan YM1RAS Türkiye’nin ilk deneysel haberleşme uydusu olan UBAKUSAT’ında çağrı işaretiydi.
ASELSAT’ın yer istasyonuna Mors Alfabesiyle gönderdiği çağrı kodu YM1RAS’ın bu linke tıklayarak 09.16’dan itibaren duyabilirsiniz.
Yer istasyonuna ulaşan telemetri verilerine göre ASELSAT küp uydumuz çalışır durumda. İlerleyen zamanda ASELSAT’a ilişkin daha fazla veri hakkında konuşuyor olacağız.
ASELSAT’ın kamera görev yükü ile elde edeceği optik görüntüyü, X-Bant aşağı hat alt sistemi aracılığı ile yer istasyonuna göndermesi de projenin başarısının ispatı olacak görevler arasında yer alıyor.
ASELSAT sayısal kart görev yükü üzerinde bulunan radyasyon dozimetresi ve sıcaklık sensörü ile uzay ortamı hakkında istatiksel veri toplayacak ve de ileride geliştirilecek uydular için kaynak sağlayacak
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.