İTÜ tarafından üretilen platforma entegre edilmiş ASELSAN bileşenlerinden meydana gelen ASELSAT 24 Ocak 2021 günü Cape Caneveral Üssü’nden Falcon 9 ile yörüngeye taşındı.
Fırlatmanın gerçekleştiği Falcon 9 Block 5’te B1058 roket iticisi irtifa ve hız sağladıktan sonra tekrar kullanılmak üzere Dünya’ya geri döndü. B1058 roket iticileri uzun zaman sonra ABD topraklarından gerçekleşen ilk mürettebatlı fırlatmada da kullanılmıştı.
Öz kaynaklı Ar-Ge Projesi kapsamında tamamen ASELSAN kaynaklarıyla geliştirilen ASELSAT 3U Küp Uydusu, 14 Ocak 2021 tarihinde SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle yörüngesine yerleştirilmek üzere Florida-ABD’ye doğru yola çıkmıştı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir konu ile ilgili olarak,
“ASELSAN tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yerli ve milli imkanlarla üniversite-sanayi işbirliği kapsamında bilimsel amaçlı olarak geliştirilen #ASELSAT 3U Küp Uydusu, bugün SpaceX’in roketi ile görev yapacağı yörüngesine başarıyla gönderildi. #ASELSAT, kamera görev yüküyle elde edeceği görüntüyü yer istasyonuna indirecek, sayısal kart görev yüküyle uzay ortamı hakkında istatiksel veri toplayacak. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”
açıklamasında bulundu.
ASELSAT yörüngeye yerleşip gerekli kurulumları sağlandığında ASELSAN tarafından geliştirilen X-Bant Verici ile küp uydu üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kamera yaklaşık 30 m çözünürlükte aldığı görüntüleri yer istasyonuna aktaracak.
ASELSAT;
- Kamera görev yükü ile elde edeceği optik görüntüyü, X-Bant aşağı hat alt sistemi aracılığı ile yer istasyonuna indirecek.
- Sayısal kart görev yükü üzerinde bulunan radyasyon dozimetresi ve sıcaklık sensörü ile uzay ortamı hakkında istatiksel veri toplayacak ve de ileride geliştirilecek uydular için kaynak sağlayacak.
SpaceX’in küçük uyduları çoklu olarak göndereceği bu ilk görevde toplam 143 uydu bulunuyor. Maliyeti ciddi anlamda düşüren bu programın görev yükünün 10 adedi Starlink uydusu geri kalanı ise küp uydu, mikro uydudan oluşuyor.
Şimdiye kadar uzaya aynı andan gönderilen en yüksek uydu sayısı 108 ile 2018’de gerçekleşen NG-10 Cygnus görevine ait.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.