AsisGuard Genel Müdürü Ayhan Sunar, Twitter hesabından firmanın askeri araçlarda kullanılmak üzere bir multispektral görüntüleme sistem çözümü üzerine çalıştığını duyurmuştu.
Ayhan Sunar’ın gönderisine iliştirdiği görüntüde, 27 Ağustos 2019 saat 23.00 sularında bir orman yolu ve yolun iki tarafında ağaçların rahatlıkla seçilebildiği görülüyor. Sistemin temel avantajının hem gece karanlığında aracın farlarını yakmadan etrafını görebilmesi hem tespit edilebilirliğin de büyük ölçüde zorlaşması olduğu bariz bir şekilde gözler önüne serilmiş.
Barış Pınarı Harekatı’nda da kullanıldı
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nda güvenlik güçlerimizin kullandığı askeri zırhlı araçlar gece karanlığında ASIS VNIR sistemi ile far yakmadan ‘kamufle’ bir şekilde hareket edebiliyor.
Barış Pınarı Harekatı’nda ilk kez kullanılan ASIS VNIR sistemi askeri zırhlı kara araçları için Asisguard tarafından özel olarak tasarlanıp üretildi. Halihazırda 500 zırhlı araca entegre edilen sistem sayesinde birliklerimize gece ortamında herhangi bir aydınlatmaya ihtiyaç duymaksızın emniyetli sürüş imkanı sağlanmış oldu.
Hiperspektral kameralar, video depolama birimi ve konumlandırma birimi (GPS) bulunduran YAZGUR VYS; aydınlatma imkanlarının kısıtlı olduğu veya olmadığı yollarda intikal eden askeri araç içindeki sürücü personelin ve komutanın rotaya dair gerekli bilgileri far yakmadan elde etmesini sağlıyor. Açık arazide tespit edilme ihtimalini azaltmayı beraberinde getiren YAZGUR VYS, personelin emniyetine maliyet etkin ve kritik bir katkıda bulunmakta. Hasmın çeşitli istihbarat, keşif ve gözlem kabiliyetleri ile izlediği açık arazide gece şartlarında bir konvoyu far yakmadan intikal ettirmek; baskın prensibine sunduğu katkı da ciddi önem taşımaktadır.
VNIR Nedir?
Visible/Near Infrared, görünür ve yakın kızılötesi tayfı, görünür ışık tayfından ile kızılötesi aralığının bir kısmını ifade eder. Görünür ışığa ve kızılötesi tayfa duyarlı hiperspektral kameraların kullanılması ile, ASISVNIR sisteminde görüldüğü gibi, gece koşullarında etrafa ışık projekte etmeden etrafı görebilmenin önü açılmaktadır.
Hiperstpektral Görüntülemeye Genel Bir Bakış
Hiperspektral kameranın kullanımı, her bir piksel için, gözlemcinin geniş bir frekans yelpazesinden gelen ışınıma dair veri elde etmesini sağlar. Hiperspektral kamera ile çekilen görüntünün her bir pikseli, görüntüdeki nesnelerin detaylı ve isabetli bir şekilde tespit edilmesi için kullanılabilecek kesintisiz bir tayf bilgisi (frekans başına ışıma yoğunluğu) bulundurur.
Hiperspektral kamera ile insan gözünü karşılaştıracak olursak, gözümüzün yalnızca 400nm – 700nm aralığında görünür ışık tayfında üç renk bandından veri alabildiğini görürüz. Hiperspektral görüntüleme sayesinde ise, ASISVNIR özelinde, 400nm – 1000nm aralığını “görebiliyoruz.”
Diğer birçok görüntüleme teknolojisi gibi hiperspektral görüntüleme de yakın zamana kadar hantal cihazların kısıtı altındaydı ve kullanım alanları havacılık gibi büyük birkaç endüstri ile sınırlı idi. Son zamanlarda bu alandaki güncel gelişmeler hiperspektral kameraları daha küçük, daha taşınabilir ve daha güçlü bir hale getirmeye başladı. Bu sayede, hiperspektral kameraların günümüzde tarım, kalite kontrol, sahte para tespiti, muhalif şartlarında görme gibi birçok alana yayılmış bir uygulama yelpazasinden bahsedebiliyoruz.
YAZGUR Video Yönetim Sistemi
VYS (Video Yönetim Sistemi) araca entegre edilerek araç içinden araç dışını izleme imkânı sunan, askeri zırhlı kara araçları için özel olarak tasarlanmış; maliyet etkin, yüksek işlevselliğe sahip özgün bir sistemdir. VYS araç içindeki personelin 360° çevresel farkındalığını sağlamak için kameralardan gelen görüntüleri gerçek zamanlı birleştirir, kullanıcıların görüş kabiliyetini artırır.
VYS, geniş açılı kameradan gelen görüntüleri dijital video kaydediciye (DVR) aktarır. Sisteme entegre SSD, taşınabilir USB ve SD kart sayesinde DVR’a kaydedilen görüntüler başka bir kaynağa aktarılabilir.
Güçlü vibrasyon önleme fonksiyonu ile zorlu arazi koşullarında ve yüksek/düşük ortam sıcaklıklarında Türk ve diğer güvenlik güçleri envanterinde mevcut, operasyonel bir sistemdir. -40°C ile +85°C sıcaklık aralığında çalışabilen YAZGUR, günümüzde güvenlik güçlerimizin araç kullandığı her iklim için uygun bir cihaz.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.