Ülkemizin önemli savunma sanayii kuruluşlarından biri olan Meteksan’ın milli imkanlar ile geliştirmiş olduğu Retinar Çevre Gözetleme Radarları ailesinin, özellikle kritik tesislerin güvenliği için kullanılan modeli Retinar PTR-X, Antalya Havalimanı’nda göreve başladı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilen projede Havelsan Teknoloji Radar (HTR) şirketinin Ana Yüklenici olarak entegre güvenlik sistemini kurduğu Antalya Havalimanı’nın radar sistemi olarak 2018 yılı içerisinde Retinar PTR-X seçilmişti. Tüm çevre güvenliğinin sağlanması için havalimanının çeşitli bölgelerinde konuşlandırılan Retinar PTR-X radarlarının kabul testleri başarı ile tamamlandı. Böylece Avrupa’dan sonra Retinar Çevre Gözetleme Radarları, Türkiye’de de bir havaalanında çevre güvenlik radarı olarak kullanıma alındı. Ayrıca füzyon algoritması altında çalışan çoklu Retinar PTR-X radarlarının Coğrafi Bilgi Sistemi destekli HTR güvenlik yönetim sistemine tam entegre edilerek kullanımı, havaalanları başta olmak üzere kritik bölgelerin güvenliğinde fark yaratan, özgün ve yenilikçi bir uygulama olarak ortaya çıktı.
Retinar PTR-X, sınır ve bölge güvenliği için tasarlanan, insan tespit ve tanıma için özelleştirilmiş, seçilebilir tarama modları ve 2-16 rpm arası tarama özelliği ile öne çıkan, sabit veya araç üstü kullanıma uygun orta menzilli çevre gözetleme radarıdır. En gelişmiş radar teknolojilerini kullanan Retinar PTR-X, geniş alanlardaki insan, hayvan, araç gibi hareketli hedefleri otomatik olarak tespit ve takip eder. Tespit ve takip yaptığı hedeflere beraber kullanıldığı kameraları otomatik olarak yönlendirebilir. PTR-X kesintisiz ve farklı hızlarda seçilebilir tarama özelliği ile kamera veya dürbün gibi diğer gözlemleme yöntemlerine göre daha az hata oranına sahiptir ve bölgedeki tüm hareketlilik her an kontrol altında tutulur.
Retinar PTR-X Çevre Gözetleme Radarı
Retinar PTR-X, özellikle kritik tesislerde veya araç üstünde sabit kullanım için tasarlanmış olup, ihtiyaç duyulan entegre güvenlik çözümlerinde radarların kamera sistemleri ile aynı konumda veya ayrı noktalarda, birbirini tamamlayacak şekilde entegre kullanımını sağlamaktadır.
Sistemin yüksek frekanslı radyo dalgası kullanımı ve geniş bantlı yapıda olması sayesinde, tespit edilen hedeflerle ilgili yüksek çözünürlükte veri alınır. Bu veri kullanıcıya polar radar ekranında tespit ve takipler olarak sunulur. Aynı zamanda hedef inceleme grafiklerinde hedefin insan, hayvan, araç, vb. şekillerde kategorize edilmesine ve teşhisine olanak tanıyarak bulunduğu çevrenin sürekli güvende olmasını sağlar.
- Tespit Menzilleri: yaya 6 km, standart araç 12 km, büyük araç 16 km
- Otomatik hedef sınıflandırma ile insan / hayvan ayrımı
- 360° devamlı dönerek veya seçilen açısal sektörde tarama
- Sızdırmaz tasarım, fansız soğutma
- Düşük Algılanma Olasılığı (LPI radar)
- Sayısal haritalar ve yenilikçi 3D Harita Ekranı
- Düşük güç tüketimi
- Dahili GPS ve manyetik pusula
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.