İtalya ve Birleşik Krallık, Aster füzelerinin yarı-ömür modernizasyonları için sözleşme imzaladı.
İtalya ve Birleşik Krallık, Aster kara-hava füzelerini modernize etmek için 9 Temmuz 2021 tarihinde bir anlaşma imzaladı. OCCAR-EA tarafından Ocak 2020’de imzalanan anlaşmaya göre Aster kara-hava füzelerini hizmete alan 3 ülkenin (Fransa, İtalya ve Birleşik Krallık) füzelerini geliştirilmesine izin verilmişti. Bu bağlamda İtalya ve Birleşik Krallık, füzelerin operasyonel kullanabilirliğini geliştirecek.
Program 2023 yılında başlayacak ve 13 yıl sürecek. Bu bağlamda program, toplam değeri 1,2 milyar Euro’yu aşan yaklaşık 1000 adet ASTER kara-hava füzesinin güçlendirilmesini kapsamakta. Programa Fransa için MBDA France (Selles-Saint-Denis), İtalya için CIMA Aulla ve Birleşik Krallık için ise DMG katılım sağlayacak.
Aster Füze Ailesi
Fransa ve İtalya ortaklığında eskiyen ve AEGIS ile uyumlu olmayan SM-1 ile MIM-23 HAWK füzelerinin yerini alması için geliştirilen Aster ailesi ortak bir arayüze sahip 2 ana türevden oluşmaktadır. Aster-15 orta menzildeki tehditlere karşı kullanılırken (30 km menzil) Aster-30 alan savunmasında (100+ km menzil) kullanılmaktadır. Füzeler, geleneksel aerodinamik kontroller ve merkezi iticileri kullanan PIF-PAF sistemi sayesinde terminal safhada yüksek manevra kabiliyeti ve yönlendirilmiş infilak harp başlığı ile yüksek önleme oranlarına sahiptir.
Kara konuşlu veya gemilerde bulunan SLYVER ve Mk-41 tipi dikey atım sistemlerine entegre edilerek kullanılabilen füze bu konuda oldukça esnek imkanlar sunmaktadır. İHA’lar, düşük radar kesit alanlı savaş uçakları ve füzeler, ses hızının üstünde deniz seviyesine yakın seyreden gemisavar füzeleri ve manevra yapan kısa menzilli balistik füzelere angaje olabilen sistem tek başına birçok hava savunma ihtiyacına cevap vermektedir.
İlgili Olarak
Mısır, FREMM fırkateynleri için Aster-30 füzesi ve Vulcano güdümlü mühimmat alıyor
Fransa ve İtalya arasında yeni nesil SAMP/T için imzalar atıldı
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı