“Hassas vuruş imkanı tanıyan Kamikaze İHA’lar bu özellikleri doğrultusunda piyade birliklerinin kendi ateş gücünü oluşturması kapsamında pazarlanmaktadır. “
Cenan Bayındır -Tarık Göktuğ Bayındır
Emekli Piyade Yarbay – Sistem Mühendis
.
.
İnsan; avcı – toplayıcı dönemde elindekini muhafaza etme ve bireysel korunma düşüncesine sahip iken yaşadığı bölgedeki imkânların yetersiz hale gelmesi, hayatta kalmak için daha fazlasına ihtiyaç duyması ve güvenlik kaygısından dolayı zamanla toplu yaşama geçmiş, bireysel korunma yöntemlerini terk ederek toplumsal korunma tedbirlerini uygulamaya başlamıştır. Kaynakların idaresi ve paylaşımındaki gelişmeler, tek görevi savunma ve saldırı ihtiyaçlarını karşılamak olan bir güce ihtiyaç doğurmuştur ve akabinde “asker” sınıfının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Askerlik, insanlık tarihindeki en eski mesleklerden biridir. Asker kelimesinin kökü “skr” olup, mensuplarından beklediği hasletleri ifade etmektedir.
.
.
.
Devletlerin, ortaya çıkan sorunlara karşı ele aldıkları teknolojik çalışmalar, ordularının gelişmesine yardımcı olacaktır. Ordular ellerinde bulunan teknoloji ile her türlü tehlike ile mücadele edebilecek seviyeye gelecektir. Asimetrik tehditler karşısında yaşanılan askeri kayıplar neticesinde, riskli alanlarda ya da bir insanın bulunmasının olanaksız olduğu durumlarda kullanılmak üzere yeni teknolojiler geliştirilmiştir. Birçok ülkenin gündeminde olan insansız sistemler, muharebe sahasına yeni bir boyut kazandırmıştır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, öncelik sıralamasında üst sıralara yükselen tehdit alanlarına uygun olarak askeri sistemlerde de değişikler meydana gelmiş ve savaş alanlarında kullanılabilecek yeni nesil araçlar ortaya çıkmıştır. Yeni nesil harp silah ve araçları ile ordular insansız sistemlerle asimetrik tehditler karşısında görevlerini daha kolay bir şekilde icra edecektir. Terörle mücadelede insansız sistemlerin kullanılması, özellikle meskûn mahal operasyonlarda birlikler için hayati önem taşıyacaktır.
.
.
.
Savunma sanayii alanında yaşanan teknolojik gelişmeler ile modern askeri sistemler ortaya çıkmaya başlamıştır. Tehditlerin çoğalması, devletleri kendilerine daha güçlü ordu oluşturma konusunda teşvik etmiştir. Savunma sanayii alanında yapılan teknolojik gelişmeler ile orduların her türlü alanda, her türlü tehdide karşı savaşma becerisinin artırılması hedeflenmiştir. Özellikle meskûn mahal operasyonlarda insansız sistemlerin kullanılması, piyadelerin sorun yaşamadan bölgeyi kontrol etmesini sağlayacaktır. İhtiyaca uygun şekilde tasarlanıp üretilen insansız araçlar savaşların yeni aktörleri olacaktır. Sahip olduğu faydalı yüklerle piyadelere çatışma anında yardımda bulunarak olası kayıpların önüne geçilecektir.
.
.
İnsansız Teknolojilerin Harp Alanına Etkileri çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 1’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.