ATAK FAZ-2 helikopterinin kalifikasyon testleri Aralık 2020’de başarıyla tamamlandı
ATAK FAZ-2 helikopterinin ilk uçuşu Kasım 2019’da TUSAŞ tesislerinde başarıyla gerçekleştirilmişti. T129 ATAK’ın lazer ikaz alıcı ve elektronik harp sistemleri ile donatılmış FAZ-2 versiyonu ilk uçuşunu Kasım 2019’da başarıyla gerçekleştirmiş ve kalifikasyon testlerine başlanılmıştı. Yerlilik oranı daha da artan ATAK FAZ-2 helikopterlerinin 2021 yılında ilk teslimatının yapılması planlanıyor.
Irak Savunma Bakanı Jumaah Enad Saadoonn, 28 Aralık 2020’de resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelmişti. Saadoonn ziyareti süresince Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerini de gezmiş ve ürünler hakkında bilgi almıştı. Geziye dair Irak Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde ATAK FAZ-2 helikopterinin seri üretim hattında olduğu görülüyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen T129 ATAK projesi kapsamında bugüne kadar Türk Havacılık Uzay Sanayii-TUSAŞ tarafından üretilen 57 adet ATAK helikopteri güvenlik güçlerine teslim edildi. TUSAŞ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 51 adet, Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 6 adet ATAK helikopteri teslimatı yapıldı. ATAK FAZ-2 konfigürasyonundan ise ilk aşamada 21 adet teslim edilecek.
T-129 Atak Faz-1 Detaylar… | Eurasia Airshow#t129 #atak #eurasia #EurasiaAirshow pic.twitter.com/TLg5Onp9Al
— Defence Turk (@Defence_Turk) April 27, 2018
Türk Kara Kuvvetleri’ne 59’u kesin 32’si opsiyonel toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığı’na ise 24’ü kesin 3’ü opsiyonel toplam 27 adet T129 ATAK Helikopteri teslim edilecek.
T129 Atak Helikopterlerinde kullanılan merkezi kontrol bilgisayarlarının teslimatları ve devam eden geliştirme faaliyetleri ise aşağıdaki gibi:
Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisayarı (AMKB)
Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisayarı (AMKB), aviyonik sistemlerin tek merkezden yönetimini sağlayan, pilota görevi icrasında gelişmiş işlem kabiliyeti ile destek olarak iş yükünü azaltan görev bilgisayarıdır.
AMKB arayüzleri ve performans özellikleri, modüler donanım ve yazılım mimarisi sayesinde, platform ve uygulama özelliklerine göre kolayca ölçeklendirilebilmektedir. Geniş hafıza altyapısı, yüksek işlem ve performans kapasitesi ve arayüz çeşitliliği ile pilotun görevi etkin bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar.
AMKB’nin öncelikli amacı görevin başarılı şekilde icrasıdır. AMKB, güvenilir, dayanıklı tasarımı ve gelişmiş soğutma ve ısıl yönetim teknikleri sayesinde sabit ve döner kanatlı platformların zorlu çevresel ortamlarda çalışabilmektedir.
Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisayarı tasarımında kullanılan esnek ve ölçeklendirilebilir sanayi standardı açık mimariler ve özgün elektronik tasarımı sayesinde her türlü kullanıcı ve platform isterleri karşılanabilmektedir.
ATAK Programında AMKB Faaliyetleri
ATAK Programında Aviyonik Merkezi Kontrol Bilgisayarı (AMKB) donanım ve yazılımı ile AMKB tarafından yönetilen aviyonik ve silah sistemlerinin özgün olarak geliştirilmesi, entegrasyonu, aviyonik ve silah sistemlerinin seri üretimi, teslimatı ve teknik destek faaliyetleri ASELSAN tarafından yürütülmekte. Projede, bir adet prototip helikopter, 9 adet Erken Duhul Helikopteri, 29 adet ATAK Faz–1 Helikopteri ve 21 adet ATAK Faz–2 Helikopteri için sistem teslimatları Mart 2020’de tamamlandı.
Tümleşik Merkezi Kontrol Bilgisayarı (TMKB)
TMKB, aviyonik sistemlerin tek merkezden yönetimini sağlayan, pilota görevi icrasında gelişmiş işlem kabiliyeti ile destek olarak iş yükünü azaltan görev bilgisayarıdır.
TMKB arayüzleri ve performans özellikleri, modüler donanım ve yazılım mimarisi sayesinde, platform ve uygulama özelliklerine göre kolayca ölçeklendirilebilmektedir. Geniş hafıza altyapısı, yüksek işlem ve performans kapasitesi ve arayüz çeşitliliği ile pilotun görevi etkin bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar.
TMKB üzerinde görev, grafik ve silah sistemleri yönetim yazılım/donanımlarına ek olarak, Hareketli Sayısal Harita ve AVCI Kaska Entegre Kumanda Sistemi elektronik ünitesi de dahili olarak bulunmaktadır.
Tümleşik Merkezi Kontrol Bilgisayarı tasarımında kullanılan esnek ve ölçeklendirilebilir sanayi standardı açık mimariler ve ASELSAN tasarımı özgün elektronik kartlar sayesinde ek yetenek ve fonksiyonalite gereksinimleri TMKB üzerinde kolaylıkla uygulanabilmektedir.
ATAK Faz–2 Helikopteri için geliştirilen Tümleşik Merkezi Kontrol Bilgisayarı ile ATAK Faz–2 Helikopteri kalifikasyonu kapsamında “İlk Uçuş Testleri” 2019 Kasım ayında gerçekleştirilmişti.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.