Ayna benzeri kaplamaya sahip bir savaş uçağının uçak gemisine konuşlanması ilk kez gerçekleşti.
Ayna benzeri kaplamalar F-22, F-35 ve F-117 savaş uçaklarında daha önce de görülmüştü ancak bahse konu kaplamaya sahip bir uçağın uçak gemisine konuşlanması ilk kez gerçekleşti. The Warzone tarafından yapılan habere göre bu kaplamalar kızılötesi spektrumda uçağın izini azaltmakta.
Bu egzotik muamelelere maruz kalan savaş uçaklarının bilinen tüm örnekleri, konseptin geçmişinin onlarca yıl öncesine dayanmasına rağmen sadece test amaçlı uçan örneklerde yer alıyordu. Şimdi ise Kaliforniya sahili açıklarında USS Abraham Lincoln uçak gemisinde görev yapan bir F-35C savaş uçağı, benzer kaplamalarla ortaya çıktı.
Söz konusu savaş uçağının fotoğrafları, ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı. Görsellerde F-35C’nin uçak gemisine dokunup kalkış yaptığı görülmekte. Gösterilen F-35C’de ise iki şey oldukça ilgi çekici.
Birincisi, dikey kuyruklarının dışına ve içine uygulanan çok tonlu ayna benzeri işlem. Her bir kuyruktaki kurulumlar, koyu ve parlak tabakalardan ve kiremit benzeri kaplamalardan oluşuyor. Benzer kaplamanın, görüş açısına bağlı olarak yani izleyicinin ona nereden baktığına bağlı olarak opaktan şeffafa ve bazı durumlarda parlaktan karanlığa doğru önemli ölçüde değiştiği gösterilmişti. Üst kanatların da diğer hayalet uçaklarda gördüğümüz yaklaşık üç tip kaplamanın aynısına sahip şeritleri olduğu görülüyor.
Diğer bir durum ise F-35C’nin ait olduğu birim: VFA-125, “Rough Raiders”. Bu filo, F-35C için Filo İkmal Birimi olarak hizmet vermektedir. Bu birim Deniz Kuvvetleri mürettebatına uçağın nasıl çalıştırılacağı konusunda eğitim veriyor. Başka bir deyişle bu bir test filosu değil, bir ön cephe filosu da değil. F-35C’lerden birinin neden bu teknolojiyle donatılacağı ise şu anda belirsiz.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı