Birleşik Arap Emirlikleri, Gürbağ Savunma tarafından geliştirilen hidrojen ile fırlatma sistemiyle ilgileniyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Gürbağ Savunma Teknolojileri (GST) tarafından geliştirilen hidrojen ile fırlatma sistemiyle ilgileniyor. 20-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX 2023 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarına katılan Gürbağ Savunma’nın bölgeye ihraç ettiği Pan-tilt sistemi BAE’li Tawazun standında sergileniyor.
Bahse konu IDEX fuarına şirketin Genel Müdürü Alper GÖRGÜLÜ, Yönetim Kurulu Üyesi Osman Batuhan BAĞIBAN ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mutlu ÇOBAN katılarak çok sayıda şirket yetkilisi ile görüştü. Defence Turk tarafında elde edilen bilgiye göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şirketin hidrojen ile fırlatma teknolojileriyle ilgileniyor ve ürettiği çok sayıda İHA’yı sisteme entegre etmek istiyor.
Gürbağ Savunma Teknolojileri Akıllı Savunma Sistemi GIDS’i tanıtmıştı
2020 yılından itibaren savunma sanayii alanında faaliyetlerine başlayan Gürbağ Savunma Teknolojileri (GST), SAHA EXPO esnasında GST Akıllı Savunma Sistemi (GIDS)’nin lansmanını gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımıyla lansmanı gerçekleştirilen GIDS, bir römork üzerine yapılandırılan; radar, elektro-optik, hidrojen itkili lançer ve haberleşme sistemlerinden oluşuyor.
Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen özgün yazılım sayesinde asimetrik hedeflerin otomatik olarak tespitini, teşhisini ve takibini yapabilen sistem, bünyesinde bulunduğu lançer aracılığıyla sabit kanatlı dolanan mühimmat ve benzeri hassas güdümlü mühimmatları ateşleyebiliyor. Böylelikle GIDS Akıllı Savunma Sistemi; kullanıcısına, hedef tespitinden imhasına kadar uzanan entegre bir çözüm sunuyor.
Radar ve elektro-optik faydalı yükleri aracılığıyla elde ettiği hedef verilerini komuta-kontrol merkezine aktarabilen GIDS’in en kritik özelliği ise bünyesinde bulundurduğu lançer sisteminde saklı. Genellikle patlatmalı şekilde kullanılan klasik lançer sistemleri, ya tek atım ömrüne sahip oluyorlar ya da her atım sonrasında bakım ihtiyacı doğuruyorlar. Gürbağ Savunma Teknolojileri tarafından geliştirilen GIDS Sistemi’nin lançerinde ise hidrojen beslemeli itki sistemi kullanılıyor. Bu itki sistemi sayesinde hem mühimmat atımı sonrasında lançerler birden fazla kez kullanılabiliyor hem de atılan mühimmat, çok daha az şoka maruz kalıyor ve böylelikle olası arıza riskleri ortadan kaldırılıyor.
Gerçekleştirdiği inovasyon sayesinde düşük enerji sarfiyatıyla anlık olarak hidrojen üretilmesini ve üretilen hidrojenin de itici enerji olarak kullanılmasını başaran Gürbağ Savunma Teknolojileri, GIDS Sistemi ile muharebe sahasına yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Birden fazla kez kullanılabilen lançerler sayesinde askeri birliklerin lojistik iş yükü azaltılırken, aynı zamanda önemli miktarda zamansal ve bütçesel tasarruf da sağlanacak.
Halihazırda sabit kanatlı dolanan mühimmat atımı yapabilen GIDS Sistemi’nin prototipinin üretimini tamamlayan Gürbağ Savunma Teknolojileri, farklı mühimmatların atımını yapabilecek GIDS konfigürasyonları için de çalışmalarını sürdürüyor. GIDS Sistemi’nin, bu yıl içerisinde güvenlik güçlerinin kullanımına sunulması planlanıyor.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı