Bakan Akar: Türkiye NATO’nun ve ABD’nin güçlü ve stratejik müttefikidir
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ile Kayseri’ye gitti. Bakan Akar, Kayseri Orduevi’ndeki, Millî Eğitim Bakanlığının kampanyası kapsamında Bakanlığımız bağlısı ASFAT A.Ş. tarafından sağlanan tablet bilgisayarların şehit ve gazi çocuklarına verildiği törene katıldı.
Bakan Akar, son dönemde yaşanan gelişmeler dikkate alındığında, Türkiye’nin savunma sanayine tüm ülkelerden daha çok önem vermesi ve bu alanda güçlü olması gerektiğinin açıkça görüldüğünü belirterek, “Dışardan satın aldıklarımız dahil yerli ve millî silah sistemlerimizle ordumuzun imkân ve kabiliyetlerini her geçen gün artırmaya çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’ye yönelik artan risk ve tehditler karşısında hava savunma sistemleri temininin bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Bakan Akar, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda ABD’den Patriot, Fransa-İtalya’dan SAMP-T almak istedik ancak bu, çeşitli nedenlerle mümkün olmadı. Bunun üzerine istediğimiz şartları sağlayan Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini satın aldık. S-400 millî bir meseledir, Türkiye bu tercihi ile egemenlik hakkını kullanmıştır. ‘Türkiye’nin son 10 yılda Patriot alımı konusunda fırsatı olmasına rağmen S-400 almayı seçtiği’ yönündeki ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır. 10 yıl boyunca ABD tarafına sunulan tekliflerimizde vurguladığımız, teknolojik iş birliği, erken teslimat ve uygun fiyat beklentilerimize yeterli ve uygun cevaplar alınamamıştır. Problemlerin çözümü için muhataplarımıza yazdığımız mektuba da henüz yanıt verilmemiştir.”
ABD’nin teknik anlamda kaygısını ele almaya hazır olunduğunu defalarca belirttiklerini anımsatan Bakan Akar, şunları kaydetti:
“Israrla şunları söyledik: S-400 savunma sistemi, tehdit ve tehlikeye karşı ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Türkiye’ye karşı bir taarruz niyeti yoksa kimseye zararı yok. NATO üyesi bazı ülkelerde Rus menşeili sistemler, S-300 nasıl kullanılıyorsa, biz de S-400’ü aynı şekilde kullanabiliriz. Amacımız, ülkemizin ve 84 milyon vatandaşımızın füze ve hava savunmasıdır. S-400’ü NATO sisteminden bağımsız, müstakil olarak kullanacağız. Teknik çözümler mümkün, NATO’nun da dahil olabileceği ortak çalışma grubu teklifimiz masada, biz görüşmeye hazırız. S-400 meselesi üzerinden ülkemize F-35 başta olmak üzere birtakım kısıtlamalar uygulanması müttefiklik ruhuna uygun değil. Türkiye NATO’nun ve ABD’nin güçlü ve stratejik bir müttefikidir. ABD ile hem iki ülkenin hem NATO’nun hem bölgenin ve dünyanın yararına ortak yapabileceğimiz işler olduğuna inanıyoruz.”
Bakan Akar’dan S-400 hava savunma sistemi için Girit Modeli önerisi
Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığı görüşmede Bakan Akar S-400 Hava Savunma Sistemi (HSS) konusuna değinmişti. Yazar Sedat Ergin’in “Türkiye’deki S-400’ler için Girit’teki S-300’ler modeli geçerli olabilir mi?” sorusuna cevap veren Bakan Akar “Evet olabilir” demişti. Ayrıca konunun sadece Girit’teki S-300’lerin olmadığı, Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO’ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hâlâ Sovyet döneminden kalma silah sistemlerinin bulunduğunu ifade etmişti. Bahsi geçen silahların ise NATO içindeki sistemde tutulduğunu, Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa S-400’lerde de aynı modelin kullanılabileceğini ve bu konuda müzakereye açık olunduğunu belirtmişti.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak:
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ikinci paket S-400 ve F-35 açıklaması
Türkiye F-35 programına yönelik ABD’li hukuk bürosuyla anlaştı
Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.