Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la yaptığı görüşmede Bakan Akar S-400 Hava Savunma Sistemi (HSS) konusuna değindi. Almanya ziyareti sırasında NATO yetkilileri ile görüşen Bakan Akar, “S-400 HSS konusu diğer NATO ülkeleri tarafından önümüze getirilmiyor.” dedi. Bilindiği üzere Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya gibi NATO üyesi ülkelerde S-300 Hava Savunma Sistemleri kullanılıyor.
Yazar Sedat Ergin’in “Türkiye’deki S-400’ler için Girit’teki S-300’ler modeli geçerli olabilir mi?” sorusuna cevap veren Bakan Akar “Evet olabilir” dedi. Ayrıca konunun sadece Girit’teki S-300’lerin olmadığı, Varşova Paktı üyesi olup sonradan NATO’ya katılan birçok Avrupa ülkesinde hâlâ Sovyet döneminden kalma silah sistemlerinin bulunduğunu ifade etti. Bahsi geçen silahların ise NATO içindeki sistemde tutulduğunu, Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa S-400’lerde de aynı modelin kullanılabileceğini ve bu konuda müzakereye açık olunduğunu belirtti.
Müzakerelere NATO’nun da katılabileceğini ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in konuya olumlu bir şekilde yaklaştığını fakat ABD tarafından çalışma grubunun kurulmasına olumlu bakmadıklarını belirtti. ABD’nin S-400 hava savunma füze sistemi konusundaki ticari boyutuna da değinerek ifadelerine,
“Bu görüşmelerin NATO şemsiyesi altında yapılabileceğini söyledik. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu konuya olumlu bir şekilde yaklaştığını belirtti. Ancak ABD tarafından böyle bir çalışma grubunun kurulmasına olumlu bakmadıkları yolunda açıklamalar yapıldı. Bu arada, ABD’nin S-400’ler konusundaki tutumunda meselenin ticari yönünü de görmeliyiz. Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 almasıyla başka ülkelerin de alması yönünde bir yol açılmış oluyor. Ticari nedenlerle de bunun başka ülkeler tarafından tekrarını önlemek için böyle bir yolun açılmasını durdurmak istiyorlar.”
diyerek devam etti.
Girit modelinin kritik yönüne değinerek Girit’teki S-300’lerin sürekli operasyonel olmadığını ve çoğunlukla depoda tutulduğunu hatırlatan Yazar Ergin’e Bakan Hulusi Akar “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok ki. Bu sistemler tehdit durumuna göre kullanılır. Ona biz karar veririz.” şeklinde yanıt verdi.
Girit Modeli
S-300 Hava Savunma Sistemi ilk önce 1997’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi tarafından satın alınmıştı. Türkiye, KKTC, ABD ve Avrupa Birliği’nin tepkisi üzerine 1998’de Rum Kesimi S-300 HSS’leri Yunanistan’ın Girit Adası’na aktarma kararı aldı. Yunanistan ordusu envanterinde olmasına rağmen aktif bir şekilde kullanılmayan S-300 HSS, ilk kez 2013 yılında bir tatbikatta ateşlendi.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili olarak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ikinci paket S-400 ve F-35 açıklaması
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever