Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, suikast sonucu hayatını kaybeden eski Japonya Başbakanı Abe Shinzo’nun cenaze töreni için Japonya’ya ziyareti esnasında Japon basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Japon Basın Mensuplarıyla Buluşma
📍Tokyo/Ulusal Basın Kulübü https://t.co/7JnoXfWYMM
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) September 26, 2022
Japonya ile özellikle savunma sanayii alanında işbirliği üzerine Mevlüt Çavuşoğlu:
“Japonya, gerek SİHA olsun gerekse diğer savunma sanayi ürünlerimiz olsun bunlardan almak isterse, diğer Asya ülkeleri de şu anda çok ilgileniyor özellikle Malezya ve Endonezya, bu ülkeler bizim savunma sanayi ürünlerimize çok ilgi gösteriyorlar, sözleşmeler imzalanıyor, biz memnuniyetle Japonya’nın bu alandaki ihtiyaçlarını da karşılarız.”
açıklamalarında bulundu.
Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Japonya merkezli NikkeiAsia’ya verdiği bir demeçte Bayraktar TB3’ün Izumo sınıfı çok maksatlı helikopter muhriplerinde kullanıma uygun olduğunu ifade etmişti.
Japonya’nın F-35B STOVL (Kısa Kalkış ve Dikey İniş) tipi savaş uçaklarını konuşlandırmak için modifiye edilen Izumo sınıfı helikopter muhripleri, bu sınıftaki kısa pistli gemiler için geliştirilmekte olan Bayraktar TB3 için uygun bir platform olarak değerlendirilebilir. Uzun süreli İGK (İstihbarat-Gözlem-Keşif) kabiliyeti sağlayabilecek TB3, Japon Donanması gibi geniş sahalarda görev yapan bir kuvvet için bu açıdan önemli bir boşluğu doldurabilir. Katlanır kanatların sağladığı düşük alan işgali sayesinde TB3, hangarda ve güvertede diğer hava araçları için ayrılan alandan düşük miktarda feragat ile bu kabiliyeti sağlayabilir.
Ayrıca geniş deniz sahalarında görev yapan Japonya’nın deniz karakol filosu için TUSAŞ AKSUNGUR; 55 saatlik havada kalış süresi, Sentetik Açıklıklı Radar ve SIGINT ekipmanı gibi ek sistemlerle donatılabilmesi gibi özellikleriyle uzun süre devriye yapabilecek bir deniz karakol platformu olarak ele alınabilir. AKSUNGUR, Japonya’nın gözetlemesi gereken geniş okyanus sahalarında mevcut P-8 deniz karakol uçaklarını destekleyebilir. Ayrıca AKSUNGUR’un denizaltı savunma harbinde (DSH) kullanımı için sonobuoy podu entegrasyonu gibi çalışmalar da devam etmektedir.
İlgili Olarak
Japonya “hafif” uçak gemisine F-35B savaş uçağını konuşlandırıyor

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.