Bangladeş Ordusu’nun iletisinde, ordunun yeni taarruz helikopterlerinin tedarik edilmesi üzerine talebi ve helikopterler için teknik isterler yer alıyor. İsterler arasında; operasyonel kabiliyetler, belirtilen çevresel koşullarda çalışabilme, uçuş performansı, tahrik bileşenleri gibi özellikler yer alıyor.
Taarruz helikopterleri için istenen operasyonel kabiliyetleri
- Gece ve gündüz her hava koşulunda görev icrası
- Noktasal hedeflere hassas saldırı
- Silahlı refakat
- Karadaki unsurlar için ateş destek
- Hava savunma sistemlerinin bastırılması
- Düşman hattının gerisinden saldırı yapabilme
- Düşmanın kara (piyade, tank, ZMA, hafif zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri…) ve hava unsurlarına (helikopter, İHA…) angajman
- Hafif silahlara karşı koruma
- Aktif ve pasif karşı tedbirler (Lazer İkaz Sistemi, DIRCM, Füze İkaz Sistemleri, Radarlara karşı Karıştırma Sistemleri…)
olarak sıralanıyor. Listede karşı tedbir konusunda kapsamlı karşı tedbir isterileri ve İHA’lara karşı angajman kabiliyetinin belirtilmesi dikkat çekiyor.
Tahrik sistemleri içinse çift motorlu, kum/zerrecik filtresi bulunduran veya bulundurabilecek ve FADEC (Motorun dijital olarak kontrol edilmesini sağlayan sistem) barındıran bir tasarım isteniyor. Motorların her birinin tam RPM’de kalkışta 1300 shp, sürekli olarak 1200 shp ve motor arızası halinde tek motorda 1600 shp güç vermesinin gerektiği belirtilmekte.
Motor gücü konusundaki isterler, hafif sınıf olarak da tabir edilen, T-129 ATAK helikopterinin de mensup olduğu ağırlık sınıfındaki helikopterlerin motorları ile örtüşen bir düzeye işaret ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen T129 ATAK projesi kapsamında bugüne kadar Türk Havacılık Uzay Sanayii-TUSAŞ tarafından üretilen 64 adet ATAK helikopteri güvenlik güçlerine teslim edildi. TUSAŞ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na en az 55 adet (4’ü Faz-2), Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 6 adet ve Emniyet Genel Müdürlüğüne 3 adet ATAK helikopteri teslimatı yapıldı. İlk teslimatları yapılan ATAK FAZ-2 konfigürasyonundan ise ilk aşamada 21 adet teslim edilecek.
T129 ATAK Helikopteri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’ye özgü milli kabiliyetler kullanılarak geliştirilmiştir. T129 ATAK Helikopterinin görev ve silah sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekat ihtiyaçları doğrultusunda millî imkan ve kabiliyetler ile geliştirilmiştir. T129 ATAK Helikopterinin performansı zorlu “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilmiş olup, gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarında etkin bir şekilde görev yapmaktadır.
Yakın Hava Desteği Görevleri
Yakın hava desteği görevleri için 76 adete kadar güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm. top ile donatılmış olan T129 ATAK, çok amaçlı görevlere uygun olarak da 8 adet UMTAS Anti- Tank Füzesi, 16 adet CİRİT Lazer Güdümlü Füze, 8 adet STINGER Hava-Hava Füzesi ile en modern elektronik harp ve elektro-optik sistemleri de bünyesinde barındırmaktadır.
Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için tasarlanmış olan T129 ATAK, ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilmiştir. Yakın hava desteği görevleri için T129 ATAK, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmıştır.
ATAK Programı kapsamında, Türk Kara Kuvvetleri’ne 59’u kesin 32’si opsiyonel toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığı’na ise 24’ü kesin 3’ü opsiyonel toplam 27 adet T129 ATAK Helikopteri teslim edilecektir.
Teknik Özellikler
Uzunluk
Yükseklik Rotor Çapı Maksimum seyir hızı Azami servis irtifası Görev yüklü irtifası Maks havada kalma sür. Maks uçuş menzili Motor – Görüntüleme sistemi – |
12.50 m
3.40 m 11.90 m 145 knot (269 km/s) 20.000 ft (6096 m) 10.000 ft (3048 m) 3 saat 303 nm (561 km) LHTEC-CTS800-400A 2 adet 1014 kW 360° 20 km (tespit) 10 km (teşhis) |
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.