Avionslegendaires tarafından yapılan habere göre Asya ülkelerinden Bangladeş, Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarıyla ilgileniyor.
Avionslegendaires tarafından yapılan habere göre Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarına Asya bölgesinden yeni bir talip çıktı. Bu bağlamda Bangladeş’in Rafale uçaklarının F3-R ve F4 versiyonundan iki filo almak için müzakereleri yürüttüğü belirtildi. Fakat Bangladeş yetkililerinden olası tedarik ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.
Başbakan Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümet tarafından yürütülen bu müzakereler, Bangladeş Hava Kuvvetleri’ni (BAF) modernize etmek, hava savunma yeteneklerini, deniz saldırı gücünü ve karşı saldırı operasyonlarını geliştirmek için başlatıldı. Olası tedarik ile ilgili haberler için Bangladeş Hava Kuvvetleri yalanlama yapmasa da Dakka’daki parlamento üyeleri bu sessizliğin Fransa ile müzakereleri gizli tutmak için bir taktik olduğunu öne sürüyor.
Devam eden müzakerelerde Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri stoklarından 4 adet Rafale F3-R (üç adet iki koltuklu ve bir adet tek koltuklu) ve 8 adet de tek koltuklu Rafale F4 savaş uçağının Bangladeş’e teklif edileceği iddia ediliyor. Bu nedenle görüşmelerde hem ikinci el satın alınacak uçakların sahipleri olan Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı hem de 8 üniteyi sıfırdan satıp üretecek olan uçak üreticisi Dassault Aviation yer alıyor.
Bangladeş 2017 yılında uçak ihalesi açmıştı
Mart 2017’de Bangladeş, ulusal hava savunmasını güçlendirmek için 4 adet ek ünite için bir opsiyonla birlikte 8 adet yeni çok rollü savaş uçağı için bir ihale başlatmıştı. Rafale, yaklaşık 2,5 milyar Euro değerindeki bu sözleşme için Eurofighter Typhoon ile rekabet ediyordu. Açılan bu ihalede şimdiye kadar bir sonuç alınamadı. Başbakan Yunus’un yönetimi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Eylül 2023’te Dakka’ya yaptığı ziyaretten etkilenerek Fransız teklifine daha yakın göründüğü ifade ediliyor. Bu ziyaret sırasında resmi bir yanıt verilmemiş olsa da Fransa’nın bu stratejik pazara olan ilgisi güçlü kalmaya devam ediyor.
Bangladeş Hava Kuvvetleri’nin yeni savaş uçakları için belirlediği gereksinimler ise çok katı. Gereksinimler arasında en az 5.500 kg kuru itme gücüne sahip ve 8.000 kg’ın üzerinde art yakıcılı çift motor, en az 8 pylon ve en az 5.000 kg yük kapasitesi yer almaktadır. Entegre elektronik harp takımı, 50 km menzile sahip kızılötesi arama ve izleme sistemi, kask üstü ekran ve modern cam kokpit de gereksinimler arasında yer alıyor. Bangladeş tarafının istediği sözleşmede ayrıca bakım, eğitim ve bir dizi hava-hava ve hava-yer mühimmatını kapsayacak ve teslimatlar iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk başta ilk 4 savaş uçağı teslimatı gerçekleşecek daha sonrasında ise 18-24 ay içinde kalanların teslimatı olacak.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı