Dün (9 Ekim 2019) saat 16:10’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Barış Pınarı Harekatı’nın başladığını Twitter hesabından tüm dünyaya duyurdu. Erdoğan açıklamasında “amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir” dedi.
Harekatın ilk gününde gece saatlerine kadar belirlenen hedefler ağır ateş altına alınarak kara harekatı öncesi yumuşatma atışları yapıldı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından harekatın başlangıcının duyurulduğu ilk açıklamanın ardından şu açıklamaya yer verildi:
“ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14.00’ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin bilgilendirildi.”
Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamalarda sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterildiğine dikkat çekti.
Vurulan Bölgeler
İlk gün havadan ve karadan Rasulayn, Tel Abyad, Ayn İsa, Kamışlı, Haseke, Ayn El Arab ve Rakka’nın kuzeyindeki Hoshan bölgelerindeki çok sayıda karargah, mühimmat deposu ve çeşitli hedef bombalanarak imha edildi.
İlk gün havadan bombalanan bölgeler arasında PKK/SDG terör örgütlenin sözde özel birimleri YAT/HAT’a ait karargahta bulunuyor. Milli Savunma Bakanlığı 10 Ekim saat 00:15’te yaptığı açıklamada hava kuvvetleri unsurları ve ateş destek vasıtaları ile terör örgütüne ait toplam 181 hedefin ateş altına alındığını duyurdu.
Barış Pınarı Harekatı’nın kara operasyonu safhası 9 Ekim’de saat 22 sularında başladı. Terör örgütünün ne kadar kayıp verdiği henüz resmi olarak açıklanmadı ancak çeşitli kaynaklar 80-120 arasında teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtiyor.
“Uluslararası Tepkiler”
AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke Türkiye’nin haklı terörle mücadelesini çarpıtarak Türkiye’nin bir ırkçı bir saldırı yaptığını iddia ediyor. Bugüne kadar Türkiye’ye yönelik terör saldırılarına gözlerini kapatıp, sağır rolü üstlenenlerin bu tepkisi ise Türkiye’yi davasındaki inancına daha çok bağlayacak.
NATO ise Türkiye’nin güvenlik endişelerine dikkat çeken destekleyici bir açıklama yaptı: Genel Sekreteri Stoltenberg, “Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı” dedi.
İspanya NATO Delagasyonu, 7 Ekim’de operasyon hakkında yaptığı paylaşımda “Türkiye’ye destek, ittifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor” dedi.
Katar lideri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, operasyonun başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde desteklerini iletti.
Dünya’nın haksız tepkileri ise şu şekilde:
- Fin Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, Barış Pınarı Harekatı sebebiyle Finlandiya’nın Türkiye’ye silah sistem ihracını durdurduğunu açıkladı.
- Avrupa Birliği, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonunu durdurma çağrısında bulundu.
- Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Paris, Avrupalı müttefikleri ile Türkiye saldırısıyla ilgili tüm seçenekleri değerlendirmek üzere istişarede bulundu.” açıklamasını yaptı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı.
- Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker: “Şunu söylemeliyim ki, Türk tarafının planı “güvenli bölge” içeriyorsa AB mali destek sağlamayacak.”
- Almanya Dışişleri Bakanlığı: “Türkiye’nin icra ettiği askeri garekâtı şiddetle kınıyoruz. Türkiye, bölgenin istikrarını riske atıyor ve IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını muhtemel kılıyor. Türkiye’yi bu taarruzu durdurmaya ve güvenlik kaygılarını barışçıl yollarla gidermeye çağırıyoruz.”
- Hollanda Dışişleri Bakanı Blok: “Hollanda, Türkiye’nin başlattığı harekâtı kınamaktadır. Türkiye’yi içinde bulunduğu yoldan dönmeye çağırıyoruz.”
- Mısır Dışişleri’nin açıklamasında harekat, ‘kardeş bir Arap devletinin egemenliğine karşı kabul edilemez bir saldırı’ olarak nitelendi.
- Suudi Arabistan da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik kara harekatını kınadığını açıkladı.

Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.