Fransa Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 3 asker Barkhane Operasyonu’nda öldürüldü
Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada gerçekleştirilen bir EYP saldırısında 3 askerin hayatını kaybettiği ifade edildi. Mali’nin Hombori bölgesinde bir operasyonda yer alan askerlerin zırhlı aracının el yapımı bombanın hedefi olduğu bildirildi. Mali’de uzun süredir devam eden Barkhane Operasyonu çerçevesinde görev yapan 3 Fransız askerinin hayatını kaybetmesi ile toplamda 47 Fransız askeri hayatını kaybetmiş oldu.
[#CEMA]Mes pensées vont vers familles, proches et frères d’armes du Brigadier-chef Tanerii MAURI et des chasseurs de 1re classe Dorian ISSAKHANIAN et Quentin PAUCHET dont j’apprends avec tristesse la mort pour la 🇫🇷 dans le cadre de l’opération #Barkhane au Mali.Général Lecointre pic.twitter.com/O5dUHVNAom
— Armée française – Opérations militaires (@EtatMajorFR) December 28, 2020
Daha önceden de gönüllü olarak 14 Temmuz 2020’de, Mali’de devam eden Barkhane Operasyonu’na katıldığı belirtilen Tojohasina Razafintsalama adlı asker de içinde bulunduğu araç seyir halindeyken gerçekleştirilen bombalı araç saldırısında hayatını kaybetmişti.
Fransız Ordusu, Barkhane Operasyonu’ndaki en büyük kaybını ise 25 Kasım 2019’da vermişti. Fransız Ordusunun Mali’de görev icra eden helikopteri kırıma uğramış ve meydana gelen kazada 13 asker ölmüştü. İki helikopterin çarpıştığı bu kaza, Fransız misyonunun 2013’ten bugüne kadar Mali’de karşı karşıya kaldığı en ölümcül olaydır. Kazada Tiger taarruz helikopteri ile NH90 nakliye helikopterinin çarpıştığı, Tiger taarruz helikopterinin iki pilotunun ve NH90 helikopterindeki iki pilot dahil olmak üzere on bir personelin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.
Mali’de Yürütülen Barkhane Operasyonu
Fransız Ordusu öncülüğündeki G5 Sahel ülkeleriyle ortak olarak, Sahel’de terörizm ve güvenlik tehditleri ile mücadele için Barkhane Operasyonu 1 Ağustos 2014 tarihinde başlatıldı. Burkina-Faso, Mali, Moritanya, Nijer ve Çad boyunca Sahel bölgesinde faaliyet gösteren yaklaşık 5.100 askeri bir araya getiren operasyon günümüzde hâlâ devam ediyor.
Sahra Çölü’nün hemen güneyinde bulunan yarı kurak bir bölge olan Sahel, neredeyse 10 yıldır bir muharebe alanı. 2020’nin ilerleyen günlerinde 250 İngiliz askeri Mali’de süren BM Barış Gücü misyonuna katılım gösterecek. Ayrıca şu anda Mali’de MINUSMA çerçevesinde 67 Belçikalı asker de görev yapıyor. 15 asker de EUTM (Avrupa Birliği Eğitim Misyonu) için Mali’de görev yapıyor.
Mali’de yaklaşık 200 Birleşmiş Milletler MINUSMA Barış Gücü’ne bağlı asker hayatını kaybetti. Mali’de 5.000’den fazla askerî personeli bulunan Fransa da kayıplar verdi.
Mali birçok Avrupa ülkesinin silahlı kuvvetleri için yeni silahlarının test edilip saha şartlarında gösterdiği performansının incelenebileceği bir alan hâline gelmiştir. Bunun en iyi örneği ise Mali’de hizmet veren Estonya Savunma Kuvvetleri’nin (EDF) askerî operasyonları sırasında Milrem Robotics firması tarafından geliştirilen THeMIS insansız kara aracını (İKA) sahada aktif şekilde kullanmaya başlaması olarak gösterilebilir. Geçtiğimiz gün sizlere Mali’deki THeMIS İKA’nın ilk konuşlandırılmasının tamamlandığını aktarmıştık.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.