Yunanistan, Batı Trakya’da ikinci kez ABD ile ortak tatbikat yapma kararı aldı. “Defender Europe 2021” adı verilen tatbikatta Apache taarruz helikopterleri de dahil olmak üzere toplam 150′den fazla Amerikan helikopteri yer alacak.
Tatbikatta kullanılacak helikopterler, Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinde çeşitli tatbikatlara katılmak üzere Dedeağaç’a geleceği duyuruldu. 23 Şubat gecesi Endurance adlı kargo gemisiyle Dedeağaç limanına gelecek olan Amerikan ordusuna ait askeri helikopterler, İskeçe Kayalar atış tatbikat alanında Yunanistan’a ait aynı tip helikopterlerle birlikte eğitim tatbikatı gerçekleştirileceği bildirildi.
Bin 800’den fazla askeri araç
Batı Trakya medyası, ABD’ye ait Endurance adlı kargo gemisiyle Dedeağaç limanına gelecek olan askeri araçlara ilişkin paylaştığı detayda şu ifadelere yer verdi: “110 adet Black Hawks helikopterleri, 25 adet Apache tipi taarruz helikopteri, 10 adet Chinook ağır nakliye helikopteri ve ilk kez 1800’den fazla askeri araç bölgeye geliyor” denildi. Öte yandan, Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki kentte, iki ülkenin anlaşması kapsamında ABD’ye deniz üssü tahsis edilmişti.
Yunanistan, ABD ile 14-18 Eylül 2020 tarihleri arasında tankların kullanıldığı askeri tatbikat yaptı
Yunanistan, ABD ile birlikte 14 Eylül Pazartesi günü Türkiye ile kara sınırı yakınlarında tankların kullanıldığı beş günlük bir askeri tatbikat yaptı. Yunan Ethnos gazetesine göre, Yunan-Amerikan ortak tank tatbikatları 14-18 Eylül 2020 tarihleri arasında İskeçe Eğitim Merkezinde yapıldı. Bilgiye göre, M1A2 modifiye edilmiş ABRAMS tankı tatbikatlara katıldı. Gazete, Yunan Ordusu IV. İskeçe Kolordusu tarafından düzenlenen sürüş ve atış hassasiyeti (Tank Challenge 2020) sanatında manevralara katılan tank ekipleri arasında bir yarışma yapıldığını söyledi.

Daha önce Yunan “Açık TV” kanalı, en üst düzeyde hazırlıklı olmak için Yunanistan ve ABD’nin tank ve zırhlı araçların katılımıyla ortak tatbikatlarının yapılacağını belirtmişti. Kanal, Kuzeydoğu Yunanistan’da Amerikalıların bu tür yer tatbikatlarına ilk kez katıldıklarını bildirdi. Daha önce Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden askeri birliklerin katılımıyla Yunan askeri tatbikatları yapıldı. Yunan-Amerikan ortak tank manevrası, Ankara’dan 40 Türk tankının Yunanistan sınırına nakledildiği yönündeki haberler üzerine 8 Eylül’de duyuruldu.(1)
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Yunanistan-ABD ortak askeri tatbikatı “Stolen Cerberus” tamamlandı

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.