Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Lask’ta bulunan 32. Hava Üssünün ilk Polonya F-35A Lightning II savaş uçaklarına ev sahipliği yapacağını açıkladı.
32. Hava Üssü, Polonya Hava Kuvvetleri üssü olup, Polonya’nın F-16 uçaklarının bulunduğu iki üsten biridir. Bir diğer F-16 savaş uçaklarının konuşlandığı üs ise 31. Hava Üssüdür.
Lask’ta bulunan hava üssünde ABD Hava Kuvvetleri’nin birlikleri Kasım 2012’den beri sürekli olarak görevde bulunuyor. Ek birimler, ikili ve NATO kapsamındaki eğitimler ve tatbikatlara katılmak üzere periyodik olarak üsse konuşlanıyor.
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Ocak 2020’de Polonya Radyosu’nda verdiği röportajda, Polonya’nın sipariş etmeyi planladığı ilk F-35 savaş uçağının “2024’te hazır” olacağını söylemişti. Polonya, F-35A savaş uçaklarının tedarikine yönelik yine Ocak 2020’de anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşma 32 adet F-35A savaş uçağını kapsıyor.

Błaszczak, Polonya Hava Kuvvetlerinin ilk F-35’lerinin 2024’te hazır olacağını söylemişti. Błaszczak, F-35’lerin teslimatı sonrası Polonya Hava Kuvvetleri’ne istihbarat ve hava sahası hakimiyet kabiliyetlerini kazandıracağını belirtmişti.
Lockheed Martin temsilcileri ise Kielce’de MSPO sergisi sırasında ilk 4 Polonya’ya ait F-35’in 2024’te teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak bu F-35’ler Polonya’ya gönderilmeyecek, Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nde pilotların eğitim için kalacak. Kielce etkinliği sırasında Polonya Hava Kuvvetleri’nin ilk F-35A filosunun 2026’ya kadar faaliyete geçeceği, ikincisinin de 2030’a kadar aynı statüye ulaşacağı açıklanmıştı.
6,5 milyar dolarlık F-35 satışı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Polonya’ya 6,5 milyar dolar tahmini maliyet ile 32 adet F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) satışını onaylamıştı. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı (DSCA), bu olası satışı 10 Eylül 2020’de Kongre’ye bildiren gerekli sertifikayı vermişti.
Tahmini maliyeti 6,5 milyar dolar olan sözleşme (DSCA tarafından bildirilen tahmini maliyetler maksimumu belirtir, sözleşme bedelleri genelde daha düşük olur);
- 32 adet F-35A
- 33 adet Pratt & Whitney F-135 motor
- Elektronik Harp Sistemleri
- Komuta Kontrol, İletişim, Bilgisayar (C4I) ve İstihbarat/Komünikasyon / Navigasyon ve Tanımlama (CNI) sistemi
- Otonom Küresel Lojistik Destek Sistemi (ALGS)
- Otonom Lojistik Bilgi Sistemi (ALIS)
- Silah İstihdam Yeteneği
- F-35 kızılötesi işaret fişekleri; yeniden programlama merkezi;
- F-35 Performansa Dayalı Lojistik sistemi
- Yazılım geliştirme ve entegrasyon
- İletişim ekipmanları
ABD devlet ve müteahhit mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarını içeriyor.

Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.