Çorlu’daki Hava Meydan Komutanlığı’nda muayene ve kabul faaliyetlerini tamamlayan 3 adet Bayraktar AKINCI TİHA, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda operasyonel kullanıma başladı.
TSK'nın gücüne güç katacak ve kuvvet çarpanı olacak Bayraktar #AKINCI TİHA'lar ordumuza teslim edilerek aktif operasyonel kullanıma başlandı.
Hayırlı ve uğurlu olsun…#MilliTeknolojiHamlesi ✈️🇹🇷 https://t.co/KBYMs7w6Gi
— Haluk Bayraktar (@haluk) December 3, 2021
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan paylaşıma göre teslim edilen AKINCI TİHA’lar; istihbarat, gözetleme ve keşif (İGK) görevlerinde kullanacak. Bayraktar TB2’ye kıyasla daha yüksek bir operasyonel irtifaya sahip olan AKINCI, daha geniş alanları gözetleyebilecektir. Söz konusu görevlerin silahlı veya silahsız İGK olup olmayacağı konusunda ise herhangi bir açıklama yok.
Baykar Savunma tarafından yerli ve millî olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzî İHA 2. dönem eğitimi başarıyla tamamlanmıştı. İHA Pilotu, Faydalı Yük Operatörü, Mekanik/Motor, Elektronik YKİ/YVT ve Silah Teknisyeni olarak görev yapacak 79 kursiyer Bayraktar AKINCI Taarruzî İHA 2. dönem eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olmuştu.
3 adet AKINCI TİHA 29 Ağustos 2021 Pazar günü gerçekleştirilen törenle TSK envanterine girmişti. Baykar Savunma tesislerinde icra edilen teslim töreni alanında 7 adet AKINCI TİHA hazır bulunurken ilk etapta 3 adet Bayraktar AKINCI TİHA güvenlik güçlerine teslim edilmişti.
Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı
Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip olan ve çok sayıda mini akıllı mühimmat taşıyabilen AKINCI Taarruzi İHA (TİHA) ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkında olacak, kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunacaktır.
Bayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen Akıncı, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir.
Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacaktır.
Temel uçuş performans kriterleri
- 40,000 Feet Uçuş İrtifası
- 24 Saat Havada Kalış Süresi
- Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS
- Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
- Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
- GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.