Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinesinde ANKA-S platformuna entegre CATS Elektro-Optik Sensör Sistemi ile 11 saatlik uçuş testi Batman’da icra edildi
ASELSAN tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan ve ASELSAN’daki gelişmelerin ve haberlerin derlendiği a-bülten’in Aralık 2021 sayısı yayımlandı. Yayımlanan bültene göre, ANKA-S insansız hava aracına entegre CATS Elektro-Optik Sensör Sistemi ile 11 saatlik uçuş testi icra etti.
T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan projeyle ASELSAN tarafından geliştirilen CATS’in iki mühimmat atışı ile birlikte test faaliyeti tamamlandı. CATS EO Sensör Sisteminin gelmiş olduğu performans itibarıyla operasyonel faaliyetleri yerine getirebilecek seviyede olduğu Hava Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından bildirildi. Batman uçuşlarının başarıyla tamamlanmasının ardından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı talebi üzerine ANKA-S konfigürasyonunda CATS EO Sensör Sistemi kabul testleri yapılacak.
İHA’ların yerli gözü CATS artık çok daha performanslı
ASELSAN tarafından geliştirilen CATS (Common Aperture Targeting System) elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi IDEF 2021’in gözde ürünlerinden biriydi. Kanadalı Wescam’in ANKA ve Bayraktar TB2’lerde kullanılan MX-15D sistemine ambargo uygulamasıyla birlikte tüm gözler çok daha önce tamamlanması beklenen yerli CATS sistemine çevrilmişti. IDEF’in ardından TEKNOFEST 2021’de hem statik alanda hem de gösteri uçuşu yapan ANKA, Bayraktar TB2, ve AKINCI insansız hava araçlarında CATS sistemi bulunuyordu.
Baykar Savunma standında yer alan CATS sistemi ile ziyaretçilere canlı olarak CATS’i deneyimleme imkanı sunuldu.
“CATS’de büyük iyileştirmeler yapıldı”
CATS’de son dönemde ASELSAN tarafından yapılan geliştirmeler ile performans konusunda ciddi iyileştirmeler sağlandı. Özellikle optik yapısında ve stabilizasyon sisteminde yapılan iyileştirmeler ile hem kızılötesi hem de görünür dalga boyundaki görüntülerde dinamik olarak ciddi bir iyileştirme sağlandı. Stabilizasyon sisteminde yapılan iyileştirmeler ile birlikte hem platform kaynaklı bozucu etkilere hem de çevresel bozucu etkilere (akışkanların indüklediği titreşimler ve bu gibi) karşı dinamik olarak daha iyi bir stabilizasyon performansı sağlanmış oldu. Bu alanlarda yapılan geliştirmeler sonucunda ASELSAN CATS, yabancı muadillerine kıyasla; özellikle ABD’li rakibine karşı görüntü performansı konusunda daha iyi sonuç ortaya koydu. Ayrıca CATS içerisinde yer alan “Lazer İşaretleme Modülü’nde” de bazı iyileştirmeler yapıldı. Bu iyileştirmeler sayesinde CATS 20 kilometreden işaretlenen bir hedefi başarı ile vurabilecek performansa ulaştı. Bu gelişme özellikle insansız sistemlerin CATS ile çok daha uzak mesafelerden hem kendi taşıdıkları mühimmatlar (MAM-T vb.) hem de diğer platformlardan ateşlenebilecek mühimmatlar (TRG-230 vb.) için işaretleme yapılabilmesini sağlıyor.
İlgili Olarak
