Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi seferberliğinde önemli bir adım daha atıldı.
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı), Aselsan tarafından geliştirilen elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS ile ilk test atışını başarıyla gerçekleştirdi.
Türkiye’nin milli SİHA’sı Bayraktar TB2, entegrasyon çalışmaları devam eden Aselsan CATS elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ile dün önemli bir teste imza attı. Baykar Uçuş ve Eğitim Merkezi’nden kanatlarında Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L (Mini Akıllı Mühimmat) mühimmatlarıyla havalanan Bayraktar TB2, milli kamera sistemi CATS tarafından yapılan lazer hedefleme ile başarılı bir atış gerçekleştirdi.
Gelişmeyi değerlendiren Defence Turk Yazarı Kadir Doğan gayet iyi bir başlangıç yapıldığını ve sistemdeki IR kameranın zor bir teknoloji olduğunu belirtti. Doğan’ın konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:
“Bence gayet iyi bir başlangıç. Maliyet olarak şuanda avantaj sağlamayabilir zira henüz kitle üretimine geçilmedi. Zamanla fiyatı da oldukca etkin bir hale gelecektir. Ancak maliyetten çok daha önemlisi böyle bir ürünü yerli olarak geliştirip, bir platforma entegre etmek. Bu ciddi bir kazanım. Bu kazanım ülkemizin elini oldukça güçlendirecektir. Özellikleri açısından bakarsak, Wescam MX-15’den gelen görüntülere alışkın olan arkadaşlar biraz yadıryagabilir ancak bana kalırsa çok iyi bir başlangıç. EO ve IR kamerada zamanla iyileştirmeler yapılacaktır. Özellikle IR kamera işi biraz zor bir teknoloji. Çok zor materyaller hammadde olarak kullanılıyor. Burada böyle bir ürün geliştirmek, optik anlamdaki kazanımlarımızı artıracaktır. Zamanla IR kameranın çözünürlüğü (şuanda 640×512), NETD ve Illumination gibi karakteristikleri çok daha iyileşecektir. Ayrıca günışığı kamerasında da geliştirmeler görebiliriz. Bir diğer dikkat çekici husus, otomatik-takip gibi fonksiyonların da başarı ile test edilmiş olması. Bana kalırsa tüm bunları alt alta koyarsak, çok güzel bir gelişme olarak değerlendiriyorum.”
#BayraktarTB2 SİHA, @Aselsan'ın geliştirdiği elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS ile ilk test atışını başarıyla gerçekleştirdi.
CATS'in yaptığı lazer işaretleme ile @Roketsan'ın ürettiği MAM-L hedefi başarıyla vurdu!#MilliTeknolojiHamlesi ✈️🎥🚀🎯🇹🇷 pic.twitter.com/86Y5kaqnqa
— BAYKAR (@Baykar_Savunma) November 6, 2020
Ambargo sonrasında yerli çözümler devreye alındı
Kanada, Türkiye’nin 9 Ekim 2019 tarihinde Suriye’de terör koridorunun oluşmasını engellemek amacıyla başlattığı “Barış Pınarı Harekâtı” nedeniyle uygulamaya koyduğu silah ambargosunu süresiz Nisan 2020’de süresiz uzattığını açıklamıştı. Haziran 2020’de çeşitli diplomatik girişimlerin ardından İHA’larda kullanılan elektro optik sistemlere yönelik ambargo kaldırılmıştı. Ancak Bayraktar TB2’lerin Azerbaycan tarafından Ermenistan’a karşı işgal altındaki toprakların kurtarılması için kullanılmasının ardından Kanada yeniden ambargo kararı aldı.
Bu durumun ardından Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Twitter hesabından yaptığı paylaşımla SİHA’larda kullanılan CATS kameralarının seri üretime geçeceğini duyurmuştu.
Defence Turk Yazarı Kadir Doğan daha önce kullandığımız ve Kanada’nın ambargo uygulayarak Türkiye’ye satışını durdurduğu Wescam MX-15D ürününü daha önce şu şekilde anlatmıştı:
“Wescam aslında görüntüleme sistemleri geliştiren bir şirket. Geliştirdiği, Wescam MX-15D hem Anka hem de TB2’de kullanılan bir ürün. Stabilize bir şekilde EO/IR görüntü aktarımı sağlıyor. Yüksek çözünürlükte görüntü elde edilen kamera, bir gimbal yardımı ile stabilize ediliyor. İçerisindeki Gimbal yapısı ile birlikte 2 eksende dönüş sağlayan sistem, konfigürasyon yapısına göre 4 veya 5 motor ile kontrol ediliyor. Pitch (Yunuslama) yönünde ve Roll (Yatış) yönünde hareketi sağlayan bu motorlar, senkron bir şekilde çok hassas görüntü elde edilmesini sağlıyor. Yine içerisinde yer alan IMU sayesinde, filtrelemelerden geçirilen veriler Otopilot yapısına aktarılıyor. Bu şekilde, işaretlenen objenin otomatik bir şekilde takip edilmesine olanak sağlıyor. Görüntü kısmında ise çok yüksek çözünürlükte görüntü elde edilebiliyor. Kamera içerisinde yer alan 9 farklı sensör ile elde edilen veriler, bir GPU yardımı ile işlenip aktarılıyor. Aynı zaman da Termal Görüntüleme imkanı da sunan bu ürün, termal olamayan kameradan da, yapay zeka desteği ile yüksek hassasiyet ile termal görüntü elde edilmesine olanak sağlıyor. Bu şirkete ait benzer ürünlerin Akıncı’da da kullanılması bekleniyor. Otonom Hava Sistemleri için çok kritik olan, görüntüleme sistemleri alanında uygulanan ambargo neticesinde bir miktar sıkıntı çekiliyordu. Bunun ortadan kalkması elimizi güçlendirecek. Aynı zamanda ASELSAN bu ürünleri yerlileştirmek için çalışmalar yürütüyor. Yerli olarak ASELSAN CATS elektro optik kamera kullanılsa da Kanada’dan alınan sistemin bazı teknik farklılıkları bulunuyor.”
İlginizi Çekebilir:
SSB İsmail Demir: SİHA’larımızın CATS kameraları seri üretime geçiyor
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.