Beşinci Nesil KF-X savaş uçağı projesi yolunda fakat Endonezya’nın projeye katılımıyla ilgili endişeler artıyor.
Janes tarafından aktarıldığına göre, Endonezya havacılık şirketi PT Dirgantara’da (PTDI) görevli teknisyenler yakında KF-X (Korean Fighter eXperimental) çok amaçlı avcı uçağı geliştirme çalışmalarında yer almak üzere Korea Aerospace Industries (KAI) yerleşkesine gidecek.
Endonezya’da IF-X adıyla bilinen KF-X projesinde görevli PTDI teknisyenleri, COVID-19 pandemisinin Kuzeydoğu Asya ülkelerinde zirve yaptığı Mart 2020’de Güney Kore’den Endonezya’ya dönmüştü. Savunma sektöründen bir kaynak tarafından doğrulanan bilgiye göre şu anda bu teknisyenler “yeniden görevlendirmeye hazırlanıyor”.
PDTI teknisyenlerini projeye yeniden dahil etme hamlesi, KF-X prototiplerinin geliştirilmesi konusunda arka planda kaydedilen ilerleme ile aynı döneme denk geliyor. Ancak Endonezya’nın programa finansal açıdan katılımını sağlama konusundaki uzlaşma çabalarında gecikmeler devam ediyor. Endonezya’nın katılımını etkileyecek bir diğer faktör ise Jakarta’nın, katılımın stratejik değeri üzerinde sahip olduğu çeşitli endişeler olarak görülüyor.
KAI ise, ilk KF-X prototipinin inşa edilmesiyle Nisan 2021’de uçağı görücüye çıkarmak amacıyla, 2020’nin ikinci yarısında tamamlanmasının planlandığını doğruladı. Öngörülen takvimde ise, KF-X programının COVID-19’dan etkilenmediği ve 2020’lerin ortasında seri üretime başlama yolunda ilerlediği ifade ediliyor.
Janes’in haberinde, 2019 yılı sonunda Güney Kore’de KF-X projesinde görevli olan PDTI teknisyeni sayısının 100 civarında olduğu belirtilirken, bu teknisyenlerin ağırlıklı olarak uçağın tasarım ve üretim süreçlerine odaklandığı ifade edildi. Ayrıca, teknisyenlerin yeniden görevlendirmelerinin sosyal mesafe kuralları ve COVID-19 ile ilgili diğer prosedürlere uygun olarak planlanacağı ifade edildi.
Senelerdir Yaşanan Gecikmeler
2016 yılında başlatılan KF-X projesi, yeni nesil bir savaş uçağı geliştirilmesini ve bu uçaklardan 2026 yılına kadar 180 adet üretilmesini hedefliyordu. Ancak proje başladığından beri gerek ekonomik gerekse diğer çeşitli engellerle ertelenmeye devam ediyor. Bu kapsamda 2018 yılında Koordinasyon Kurulu (BKPM) Başkanı Thomas Lembong’un yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki belirsizlik durumunun devlet bütçesinin üzerindeki etkisini hafifletmek için Güney Kore ile ortak yürütülen jet avcı uçağı KF-X/IFX projesinin müzakerelerinin yeniden yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
Güney Kore tarihinin en büyük bütçesine sahip olan proje, geliştirme ve seri üretim için sırasıyla 8 trilyon ve 10 trilyon won’a ihtiyaç duyuyor. Endonezya ise, geliştirme maliyetlerinin yüzde 20’sinden yani 1.8 trilyon won’dan sorumlu, ancak Endonezya Nisan 2020’den bu yana 500.2 milyar won’luk gecikmiş ödemesini de son zamanlarda erteliyor. COVID-19 pandemisinin getirdiği ekonomik etkiler sebebiyle Endonezya’nın projeye ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesi gün geçtikçe daha zor bir hal alabilir.
İlgili Olarak
Kore’nin beşinci nesil KF-X savaş uçağının prototipi Nisan 2021’de hazır
Defence Turk ekibine katılmak için bu formu doldurarak başvurunuzu iletebilirsiniz.
Savunma Sanayii Takipçisi, Avrupa Birliği & NATO Güvenlik Politikaları Araştırmacısı