Güney Kore ve Endonezya’nın ortaklaşa geliştirdikleri jet avcı uçağı KF-X/IFX projesi bu sefer de COVID-19 pandemisi nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya.
Güney Kore’nin 18 trilyon Güney Kore Wonluk (14 milyar ABD Doları) savaş uçağı projesi, COVID-19 salgını boyunca gerçekleştirilen kısıtlamalar nedeniyle ödeme gecikmeleriyle karşı karşıyayken, konuyla alakalı yetkililer bu durumun projenin iptali anlamına gelmediğini garanti etti.
Güney Kore’nin tek uçak üreticisi olan Korea Aerospace Industries (KAI), şu anda Endonezya ile yeni nesil savaş uçağını birlikte geliştiriyor.
2016 yılında başlatılan KF-X projesi, yeni nesil bir savaş uçağı geliştirilmesini ve bu uçaklardan 2026 yılına kadar 180 adet üretilmesini hedefliyordu. Ancak proje başladığından beri gerek ekonomik gerekse çeşitli engellerle ertelenmeye devam ediyor. Bu kapsamda 2018 yılında Koordinasyon Kurulu (BKPM) Başkanı Thomas Lembong’un yaptığı açıklamada, küresel ekonomideki belirsizlik durumunun devlet bütçesinin üzerindeki etkisini hafifletmek için Güney Kore ile ortak yürütülen jet avcı uçağı KF-X/IFX projesinin müzakerelerinin yeniden yapılması gerektiğini vurgulamıştı.
Güney Kore tarihinin en büyük bütçesine sahip olan proje, geliştirme ve seri üretim için sırasıyla 8 trilyon ve 10 trilyon won’a ihtiyaç duyuyor. Endonezya ise, geliştirme maliyetlerinin yüzde 20’sinden yani 1.8 trilyon won’dan sorumlu, ancak Endonezya Nisan ayından bu yana 500.2 milyar won’luk gecikmiş ödemesini de son zamanlarda erteliyor.

Askeri bir yetkili, “Genellikle, askeri ve savunma şirketleri arasındaki savunma sözleşmeleri teminat içerir. Ancak, KF-X projesi bir savunma sözleşmesi değil, bir mutabakat zaptına dayanan bir ortak geliştirme projesi olduğu için bir teminat içermemektedir. Ayrıca Endonezya’nın payını yıllık olarak ödemesi gerekiyor.” dedi.
Mutabakat Zaptı 2010 yılında Kore’nin Savunma Edinme Programı İdaresi ile Endonezya Ordusu arasında imzalandı.
Projede bir teminat bulunmadığından, Endonezya’yı ödeme tarihini zamanında yapmasını gerektiren bir kural da yok. Anlaşmaya göre, Endonezya 50 savaş uçağı temin edecek.
KAI’den bir yetkili, “KAI bütçe durumu hakkında yorum yapacak bir konumda değil, ancak yeni nesil savaş uçağı planlandığı gibi geliştiriliyor ve 2021’de sunulacak.” ifadelerini kullandı.
Güney Kore ve Endonezya Arasındaki Savunma Projeleri Belirsizlik İçinde
Endonezya, 2019 Nisan ayında 1400 tonluk 3 adet denizaltı üretilmesi için DSME’ye 1 milyar dolarlık bir satın alma emri vermiş olsa da, ödemelerin henüz yapılmadığı aktarılıyor.
DSME yetkilisi yaptığı bir açıklamada, “Endonezya Donanması henüz ön ödemeleri yapmadı, ancak ödemeler tamamlandığında, Endonezya devlet Bankası Mandiri kefil olduğu için 1 milyar dolarlık anlaşmanın geri kalanını ödeyecek,” dedi.

COVID-19 İhracatı Etkiledi
Bu arada Güney Kore merkezli Hanwha Defense, COVID-19 salgınının yurtdışına yönelik savunma sözleşmelerinin kazanılmasına yönelik çabalara zorluk eklediğini söyledi.
Şu anda, LIG Nex1’in kara tabanlı kısa menzilli karadan havaya füze sistemi “Chiron” ile donatılna K30 Biho kısa menzilli hava savunma sistemi ve Redback Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA), sırasıyla Hindistan ve Avustralya’daki askeri projeler için kısa aday listesine alındı.
Bir Hanwha Defense yetkilisi, “Ülkeler bütçelerini COVID-19 salgınına yanıt verecek şekilde ayarladıkça, savunma sözleşmelerini kazanmamıza yönelik planlarımızda zorluklar yaşanıyor.” dedi.
Yetkili, önceden imzalanmış olan sözleşmelerle ilgili herhangi bir kesinti olmadığını belirtti.
İlgili İçerikler

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.