Defense News tarafından da aktarıldığı üzere Biden yönetimi, yurt dışına silah transferlerinin kapsamlı incelenmesinin bir parçası olarak, Birleşik Arap Emirlikleri için bir silah paketinin de dahil olduğu, Trump yönetimi tarafından onaylanan silah satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldı.
Durumla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü
“Bu, çoğu geçiş için tipik olan rutin bir idari eylemdir ve İdare’nin şeffaflık ve iyi yönetişim konusundaki kararlılığının yanı sıra ABD silah satışlarının daha güçlü, birlikte çalışabilir ve daha yetenekli güvenlik ortakları oluşturma stratejik hedeflerimizi karşılamasını sağladığını gösterir.”
ifadelerine yer verdi.
Biden yönetiminde alınan kararla beraber duraklamanın ne kadar süreceği ve bu duraklamanın içerisinde kaç yabancı silah satışı olduğu belirsiz. Ancak sanayi için söz konusu dolar miktarları bir hayli önem taşımakta. Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yalnızca 2020 mali yılında yabancı ortaklara ve müttefiklere 175 milyar dolarlık silah sattığını belirtti.

Biden hükümetinin gözden geçirme eylemi kapsamında, 2020’nin ikinci yarısında Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan anlaşmalara özel bir odaklanma olacağı düşünülüyor. Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerinden sonra Trump, Başkan Joe Biden’ın göreve başlaması arasındaki iki buçuk ay içinde, tahmini olarak 26,3 milyar dolar değerinde 14 adet yurtdışı askerî satış paketini imzaladı.
Gözden geçirme durumunda Kanada için C-17 uçağı veya Romanya için F-16 desteği gibi paketlerin çoğunun büyük olasılıkla sorunsuz bir şekilde ilerlemesi beklenmekte. Ancak Trump’ın Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı silah satışında durum farklılık göstermekte.
Trump yönetiminin Biden’in başkanlık görevi için yemin etmesinden saatler önce resmi anlaşmaya varmak için acele ettiği bu satış tartışmalı bir konuydu. Kongre üyeleri daha önce anlaşmanın gereğince dikkate alınmadan aceleye getirildiği konusunda endişelerini dile getirdiler. Blinken, 2020 Ekim ayı sonlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmanın “çok çok dikkatli bakılacak bir şey” olduğunu söylemişti.
Trump yönetimi devretmeden önce BAE’ye MQ-9 Reaper ile F-35 satışını onayladı
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri arasında Yabancı Askerî Satışlar (FMS) kanalı üzerinden 50 adede kadar F-35 Müşterek Taarruz Uçağı ve 18 adet MQ-9 Reaper İHA tedariki için sözleşme imzalandı.
Reuters’e göre sözleşme, Başkan Joe Biden’ın göreve başlamasından sadece bir saat önce gerçekleşen, Trump yönetiminin son eylemlerinden biriydi. Anlaşmaya aşina olan kişilerin verdiği demeçte, sözleşmenin uçağın maliyetini, teknik özelliklerini ve F-35 teslimatlarının takvimini belirlediği söyleniyor. Bu kaynaklar, ilk F-35’in Abu Dabi’ye ne zaman teslim edileceğini doğrulayamadı ancak 2027 yılı olası tarih olarak öngörülüyor.
BAE anlaşmasının, 10,4 milyar dolarlık 50 adet F-35A savaş uçağı, 2,97 milyar dolarlık 18 adet MQ-9B S/İHA ve 10 milyar dolarlık havadan havaya ve satıhtan satha mühimmat içerdiği ve toplam değerinin 23,37 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu. Toplam değerin, F-35 ana yüklenicisi Lockheed Martin ve MQ-9 üreticisi General Atomics ile yapılacak görüşmeler sonrasında değişmesi bekleniyor. Henüz, ABD hükümeti ve Savunma Bakanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama gelmedi.

İlgili Olarak
Trump yönetimi devretmeden önce BAE’ye MQ-9 Reaper ile F-35 satışını onayladı
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.