GCAP ortakları 2035’e kadar uçağı hizmete almayı ve bu doğrultuda 2025 yılının ortasına kadar uçakta yer alacak sensör donanımını tanımlamayı planlıyor.
Üst düzey bir program yetkilisinin DefenseNews’e yaptığı açıklamaya göre, Global Combat Air Program (GCAP) hızlandıkça program ortakları Japonya, İtalya ve Birleşik Krallık, uçakta yer alacak sensör donanımını tanımlamayı ve iş payını bölüştürmek için yeni bir endüstriyel ortak girişim oluşturmayı planlıyor. Sensör teknolojisi üzerinde çalışan firmaların bir gözü, 2025 yılı olarak belirlenen son teslim tarihine odaklanmış durumda.
Donanım geliştirmeyi bir müddet dondurup 2025 ortasına kadar iş paylaşımı tahsis etmek için ortak girişim kurabilmeyi hedefleyen GCAP ortakları, 2025 yılına kadar uçak gövdesini geliştiren firmalarla, sensör çözümünün uçak gövdesine nasıl entegre edileceği konusunda ortak bir anlayışa ulaşmayı da hedefliyor.

Açıklama yapan yetkili, bunlardan sonraki hedefin ise savaş uçağının tahrik sistemini geliştiren ve Rolls Royce, IHI ve Avio’dan oluşan ekibin, sensör paketinin ne kadar enerjiye ihtiyaç duyacağı konusunda anlaşmaya varması olduğunu söyledi. GCAP’in sensör paketi, kızılötesi arama ve takip sistemi de (IRST) dahil olmak üzere radar, elektronik harp ve elektro-optik gibi işlevleri de içeren çok işlevli algılama düğümleri ile ”Multi-Function Processor” (MFP) adı verilen bir sistem vasıtasıyla birlikte çalışacak. Farklı sensörlerden gelen verilerin inanılmaz derecede yüksek bir işleme hızında bir araya gelmesiyle GCAP daha önce elde edilenlerden çok daha büyük bir durumsal savaş alanı farkındalığı sunacak.
İlgili Olarak
MBDA ve Mitsubishi Electric Corporation’dan yeni nesil savaş uçağı için iş birliği
İngiltere, Tempest programında kullanılacak teknolojileri tanıttı