Birleşik Krallık Ordusu, savaş araçlarını ve tanklarını sensörlerden koruyacak yeni nesil kamuflaj geliştirmek için MCDCS programını başlattı
Birleşik Krallık Ordusu tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, Birleşik Krallık Ordusu, ana muharebe tankı gibi büyük savaş araçlarını gelişmiş sensörlerden korumak amacıyla yeni nesil kamuflaj geliştirmek için Multi-Coluored Digital Camouflage (Çok Renkli Kamuflaj Şeması) (MCDCS) programını başlattığı duyurdu.
MCDCS programı, Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri askerlerinin Estonya’da yaşadıkları deneyimleri, Kraliyet Tank Alayı’nın Streetfighter tankı deneyimlerinden alınan dersler ve modern savaş alanındaki saklanma, aldatma ve hayatta kalma gibi gereksinimlere uzun zamandır duyulan bir ihtiyacın sonucu olarak başlatıldı.
Birleşik Krallık Ordusu, savaş alanında tankların şaşırtıcı derecede kısa mesafeden imha edilebildiğini ve savaşı kazandıracak yeteneklerin elde edilmesinin ve korunmasının askeri harekatın başarısı için hayati önem taşıdığını ortaya koymuştur.
Çok Renkli Kamuflaj Şeması (MCDCS), Dorset merkezli Zırhlı Araç Denemeleri ve Geliştirmeleri Birimini (ATDU), Savunma Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarını (DSTL) ve Tank Müzesini içeren ortak bir projenin ürünüdür. MCDCS projesi, düşmanı yanıltmak ve kamufle edilmiş savaş aracı için muharebe sahasında bir avantaj oluşturmak, aynı zamanda savaş aracının hem insan gözü hem de yapay zeka destekli hedefleme araçları tarafından tespit edilmesini azaltacak bir kamuflaj şeması oluşturmak için geliştiriliyor.
1. Dünya Savaşında kullanılan savaş gemilerinin kamuflaj şemaları, 2. Dünya Savaşında çöllerde zırhlı araçlar için uygulanan boya ve aldatma çalışmaları, 1960’lı ve 1970’li yıllarda kullanılan daha yeni kamuflaj denemeleri de dahil olmak üzere Birleşik Krallık Tank Müzesindeki arşiv bilgileri kullanılarak MCDCS programının ana unsurları oluşturulmuştur. DSTL daha sonra, MCDCS’yi oluşturmak için düşük seviye radar tespiti ve yüksek ısı dağılımını teşvik eden son teknoloji boya malzemeleri sağladı.
Sonuç olarak yeni nesil kamuflaj, çeşitli algılama ekipmanlarının yanı sıra çıplak göz ve dürbünle donatılmış askeri personel tarafından test edilmiştir. Yapılan testlerde MCDCS’nin 400-1500 metre kritik kısa menzilde hem algılama hem de teşhisi büyük ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.
Challenger 2 Street Fighter Ana Muharebe Tankı
Challenger 2 Street Fighter, Birleşik Krallık Ordusu hizmetindeki Challenger 2 tankının en modern versiyonudur. Dünyanın en ağır zırhlı tankı unvanına sahiptir. Irak Savaşı sırasında, Challenger 2 tanklarını ve mürettebatını hedef alan özellikle meskun mahallerde gerçekleştirilen EYP ve RPG saldırılarına karşı her açıdan en yüksek koruma seviyesini sunmak için geliştirilmiştir.
“Street Fighter” terimi, aracın resmi tanımı olmamakla birlikte, Birleşik Krallık Ordusu tank mürettebatı arasında bir Challenger 2 tankı için kullanılan takma addır. Challenger 2 Ana Muharebe Tankı, 2007 yılından 2008 yılına kadar Irak’ta konuşlandırılmıştır.
Bir diğer önemli iyileştirme ise aracın ve içerisindeki mürettebatın durumsal farkındalığını arttırıcı çalışmalardır. Bu kapsamda, aracın arkasına yeni bir CCTV kamera yerleştirilmiştir, bu sayede sürücü, araç komutanının görüş bilgilerini kullanarak ve talimat alma ihtiyacı olmaksızın aracın geri manevra yapması sırasında ne yaptığını görebilmektedir. Aynı zamanda sürücü ileri yönlü termal görüşe sahiptir.
Aracın teknik özellikleri;
- Ana Silah : 120 mm yivli L30 CHARM topu
- İkincil Silah : 1 adet koaksiyel 7.62 mm ve 1 adet 7.62 mm makineli tüfek
- Mühimmat Kapasitesi: 50 ADET 120 mm tank topu ve 4000 adet 7.62 mm mühimmat
- Motor: 1200 beygir gücündeki Perkins Condor V-12 dizel Motoru
- Güç aktarma: David Brown TN54 episiklik (6 ileri / 2 geri vites)
- Yakıt Kapasitesi: 1592 Litre
- Dik eğim: % 60
- Yan eğim: % 30
- Uzunluk: 8.3 metre
- Genişlik: 3.5 metre
- Ağırlık: 73 ton
- Zırh Koruması: Çelik/Kompozit/Modüler/Pasif/ERA
- Aktif Koruma Sistemi : Yok
İlgili Olarak
