Kraliyet Donanması denizaltısından Trident füzesinin deneme atışları ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı.
Birleşik Krallık’ın Trident II D5 nükleer füzesinin deneme atışı, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’nın “anomali” olarak nitelendirdiği bir durumun ardından yine başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısız test atışı Birleşik Krallık’ın nükleer caydırıcılığının etkinliği konusundaki endişeleri arttırdı.
Ocak ayındaki test, 2016’da başarısızlıkla sonuçlanan bir önceki denemenin ardından 8 yıl sonra yapılan ilk deneme oldu. Başarısız olan füze atışı, 30 Ocak’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısı açıklarında HMS Vanguard’dan bir tatbikat sırasında gerçekleştirildi.
Konuyu ilk kez gündeme getiren The Sun gazetesinin haberine göre füzenin başarısız olmasının nedeni booster roketlerin arızalanması ve bunun sonucunda füzenin fırlatma sahasına yakın bir yerde denize düşmesi.
Trident füze testlerinin nadirliği göz önüne alındığında, füze başına yaklaşık 17 milyon Sterlin olduğu tahmin edilen yüksek maliyetleri nedeniyle gerçekleşen testin başarısız olması yüksek önem arz etmekte. Ocak ayındaki test sırasında HMS Vanguard’da hem Savunma Bakanı Grant Shapps’ın hem de Donanma Başkanı’nın bulunması, söz konusu yüksek risklerin altını çizmekte.
Test edilmesi planlanan füzenin Brezilya ve Batı Afrika arasındaki Atlantik’e güvenli bir şekilde inmeden önce birkaç bin mil uçmuş olması gerekiyordu. Bunun yerine füze fırlatıldığı yere yakın bir noktada okyanusa düştü. The Sun’a göre Trident II D5 füzesinin Afrika’nın batı kıyısındaki bir deniz hedefine 5,600 mil (9,012 km) ateşlenmesi planlanıyordu ancak füze ABD’ye doğru yön değiştirdi.
Birleşik Krallık’a ait HMS Vengeance’dan 2016 yılında yapılan bir önceki deneme de füzenin rotasından sapmasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştı. The Sun’ın üst düzey bir donanma kaynağına dayandırdığı haberine göre füzenin sudan fırlatılmasının ardından uçuş sırasında bir arıza meydana geldi. Yapılan açıklamada füzenin fırlatma tüpündeki sıkıştırılmış gazla başarılı bir şekilde havaya itildiği, ancak füzenin ilk aşama iticilerinin ateşlenmediği ve füzenin hemen yanlarında patladığı belirtildi.
Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada son fırlatmada bir anormallik meydana geldiğini kabul etti. Ancak açıklamada ayrıca HMS Vanguard ve mürettebatının operasyonlarında “tamamen yetenekli” olduklarının kanıtlandığı ve testin “Birleşik Krallık’ın nükleer caydırıcılığının etkinliğini yeniden teyit ettiği” belirtildi. Açıklamada Trident’in 190’dan fazla başarılı test gerçekleştirerek “dünyanın en güvenilir silah sistemi” olduğu da ifade edildi.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.