POLSAN ve HAVELSAN bağlı ortaklığı BİYOTEKSAN; yerli ve milli biyometrik teknolojileri ile ulusal ve kurumsal ürünler ve çözümler ile öne çıkıyor. BİYOTEKSAN bu faaliyetlerine ek olarak hem kamu hem de özel sektörün Bulut altı sınıftaki insansız hava araçlarına olan ilgisi ve artan ihtiyaçlarına çözüm üretmek amacıyla bu alanda da faaliyetlerine başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve BİHA’yı çok kısa bir süre içerisinde sahip olduğu bilgi birikim ve kabiliyetleri ile seri üretim aşamasına getiren BİYOTEKSAN, UÇBEY isimli bulut altı insansız hava aracını (BİHA) ilk kez TEKNOFEST 2021’de sergiledi.
Öncelikle Türkiye’nin yurt içindeki ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdüren BİYOTEKSAN, bununla beraber uluslararası pazarda da çözümlerini ihraç ederek milli sermayeye katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
Mardin’in Artuklu ilçesi kırsalında 23 Ekim’de etkisiz hale getirilen 2 terörist, “UÇBEY” BİHA ile kara unsurlarına anlık havadan görüntü aktarımı sonrası etkisiz hale getirildi.
Kolluk kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen UÇBEY bulut altı insansız hava aracı (BİHA) dikey iniş kalkış (VTOL) özelliği ile esnek biçimde kullanılabiliyor. 3,5 metre kanat açıklığına ve 22 kg kalkış ağırlığına sahip olan UÇBEY BİHA taşıdığı ISR gimbal sistemiyle keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılabiliyor. Elektrik motorları ile 3 saat havada kalabiliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen UÇBEY BİHA’nın seri üretimine de çok kısa bir sürede geçildi. Tamamen elektrikli olan ve yerli pilden güç alan sistem, yüksek yerlilik oranı ile geliştirildi. Hem kamu hem de özel sektörde kullanıcıları bulunan sistemin ihracatı için de önemli mesafe kat edildi. Yurt dışından talepler alan sistem yerel polis güçleri ve askeri birimler dışında deniz kuvvetleri tarafından da kullanılabilecek şekilde geliştirildi. Keza sistem daha önce gemiye iniş-kalkış yapmak üzere test edildi ve testler başarıyla tamamlandı.
Deniz sistemlerinde kullanılabilecek, dikey iniş kalkış (VTOL) yeteneğine sahip bir BİHA’nın eksikliği ise uzun süredir çeşitli mecralarda dile getirilen ve dünyada da ciddi ihtiyaçların olduğu bir konuydu. BİYOTEKSAN tarafından geliştirilen UÇBEY bu kabiliyeti ile hem önemli bir eksikliği gideriyor hem de bu kabiliyeti ile rakiplerine kıyasla önemli bir avantaj sağlıyor.
BİHA
BİHA’lar, günümüzde spesifik olarak “özel operasyonlar” ile dikkat çekiyor olsa da farklı kullanım alanlarında da görülmektedir. Ayrıca gelecekteki çeşitli teknolojik gelişimler ile birlikte, günümüze oranla daha fazla çok rollü yapıya bürünecekleri düşünülmektedir.
Özellikle maliyet etkinlikleri ile ne çıkan BİHA’lar esnek kullanımları ile çok farklı rollerde görev yapabilmektedir. Afet bölgelerinden, topçular için ateş destek timi rolüne kadar geniş bir görev profili bulunan sistemlere yönelik ilgi her geçen gün artmaktadır. Dolayısı ile bu ürünlerin yerel güvenlik ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra önemli bir ihracat kalemi olma potansiyeli bulunmaktadır.
Bu kategorideki ürünlerin gelişmesi özellikle Türkiye gibi ülkelerin çok daha yaygın biçimde havadan keşif ve gözetleme rolünün daha uygun maliyetler ile yapmasını sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir:
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.