“Özellikle maliyet etkinlik yönleri ile öne çıkan bu platformlar, çok farklı kullanıcı grupları ile ilişkilendirilebilir. “
Fatih Mehmet Küçük
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni
.
.
Genel itibarıyla bulut altı irtifada görev alan, özellikle ISR (istihbarat, gözlem ve keşif) amaçlı kullanılan insansız hava açları için farklı isimlendirmeler mevcuttur. BİHA’lar, günümüzde spesifik olarak “özel operasyonlar” ile dikkat çekiyor olsa da farklı kullanım alanlarında da görülmektedirler. Ayrıca gelecekteki çeşitli teknolojik gelişimler ile birlikte, günümüze oranla daha fazla çok rollü yapıya bürünecekleri düşünülmektedir.
Yaygın olarak 15 bin feetin altındaki irtifada görev yaparlar. Operasyonel olarak bin – 3 bin ve 3 bin -10 bin feet irtifa aralıklarında görev yapan farklı türleri mevcuttur. Ana amacı ISR olan platformların gelişimi sürmekte olup, hedef edinimi konusunda da kabiliyet kazanmaktadırlar
.
.
.
BİHA Çalışmalarının Önemi ve Avantajları Nedir?
Savunma sanayii çerçevesindeki ürünlerin değerlendirilmesinde çok farklı parametreler, bağımlı veya bağımsız değişkenler olarak düşünülmelidir. Özellikle “insansız sistemler” konusu gibi, sadece tek yönlü olmayan ve “sistemler” içeren ürün grupları, bu noktada, azami dikkat gerektirmektedir. Soğuk savaş sonrası politik ve askeri birçok dengenin değiştiği, çok çeşitli kesimlerce hemfikir olunan bir husustur. Ancak değişimlerin detaylarında çeşitli ihtilaflar bulunmakla birlikte, bu dönemden sonra en büyük “asıl” değişim, değişimin hızıdır.
Özellikle son 20 yılda çok yüksek mobilite içeren, bilinmezliklerin ve sürprizlerin arttığı, fiili muharebe alanının göreli olarak daraldığı ve aynı zamanda komplikeleştiği bir saha gerçeği kendini kabul ettirmiştir. Operatif, tek yönlü hedefe odaklı sistemler, yerlerini çok rollü ve aynı zamanda görev sahası bulanık olan, keskin sınırların ortadan kalktığı ve kalkmaya başladığı ürünlere dönüştürdü.
.
.
.
BİHA’lar günümüzdeki operasyonel ihtiyaçlar ve teknolojik erişim noktası hesaba katıldığında edindikleri bazı özellikler ile muharebe sahasında boyutlarının kat be kat üstünde etki etme potansiyeline sahiptir. Bu özelliklerden bazıları şöyle sıralanabilir:
- Yüksek görüntü işleme kabiliyeti: Otomatik olarak nesne sınıflandırması, düşman tespit ve takibi, uzun süreli görevlerde saha anomali tespiti
- Müşterek çalışma kabiliyeti: Kullanıcı kuvvetin kullandığı iletişim, komuta kontrol ve istihbarat sistemleri ile uyumlu güvenilir bir yapıda yer kontrol istasyonu yapısının bulunması, mesh yapısı gibi özellikler ile BİHA’ların birbirleri ile havada doğrudan haberleşme yapılarının kurulması ve özellikle atış destek vasıtaları ile entegre çalışarak anlık ateş desteğinin sağlanması…
.
.
Bulut Altı İnsansız Hava Aracı-BİHA çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 1’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Savunma Sanayii ile ilgileniyor.