Airbus, Brunei Sultanlığı tarafından tedarik edilen C295 askeri nakliye uçağından ilk 2 adetini ülkeye teslim etti.
Airbus X’de yaptığı paylaşımda Brunei’ye C295 askeri nakliye uçağı teslimatı yaptıklarını duyurdu. Bu bağlamda Brunei’nin Airbus’a sipariş verdiği 4 uçaktan ilk 2 adeti ülkeye ulaşmış oldu. Brunei Sultanlığı ile Airbus arasındaki anlaşma 2022 yılında imzalanmıştı.
Airbus’ın yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer aldı:
“Brunei Sultanlığı’nın ilk 2 C295 nakliye uçağı hizmete girdi. Bu, Aralık 2022’de açıklanan ve Brunei Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından işletilecek olan 4⃣ uçağın satın alınmasının bir parçasıdır. C295MW olarak belirlenen bu eklenti, ülkenin hava yeteneklerini güçlendirecek ve çok çeşitli görevlerde, insani yardım ve afet yardımı (HADR) operasyonlarında, tıbbi tahliyelerde, savaş dışı tahliyelerin yanı sıra arama ve kurtarma operasyonlarında kullanılabilecek.”
İspanya’dan C295 uçağı tedariki
Ocak 2024’te İspanya Savunma Bakanlığı, deniz devriyesi ve gözetleme konfigürasyonlarına sahip 16 adet Airbus C295 uçağını 1.695 milyar euro değerinde sözleşme imzalayarak Airbus Defence and Space şirketinden tedarik edeceğini açıklamıştı. Sözleşme kapsamında C295’lere ek olarak eğitim (uçuş ve görev sistemi simülatörü) ve ilgili lojistik destek de sağlanacağı belirtilmişti. Denizaltı savunma harbi için silahlandırılmış bu uçakların 10 tanesinin gözetleme görevlerini 6 tanesinin ise deniz devriye görevlerini icra etmesi planlanıyor. Teslimatların 2027 yılına kadar gerçekleşmesi hedefleniyor.
Defensa tarafından yapılan habere göre 2023 yılının Haziran ayında İspanya Bakanlar Kurulu, Hava ve Uzay Kuvvetleri için C295W deniz devriye ve deniz gözetleme uçağının satın alınmasını kararlaştırmıştı. 12 Eylül tarihinde ise Hava ve Uzay Kuvvetleri tarafından işletilen deniz devriye uçakları (MPA) ve deniz gözetleme sistemlerinin (VIGMA) yerine geçecek çoklu sensörlü hava gözetleme sisteminin satın alınmasına ilişkin sözleşmenin imzalanmasına onay verilmişti.
2008’den bu yana İspanyol Havacılık ve Uzay Ordusu’nda hizmet veren CN-235 VIGMA uçak filosunun yerine geçecek gözetleme uçakları, arama radarı ve FLIR (Forward Looking InfraRed) ile donatılarak arama-kurtarma (SAR) görevlerini de yerine getirecek. 2022 yılının sonunda tedavülden kaldırılan P-3 Orion filosunun yerine geçmesi planlanan C-295 uçakları ise denizaltı savunma harbi, deniz devriyesi (MPA), su üstü gemilerine karşı muharebe, istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerinde kullanılacak.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı