ASELSAN, CENKER Tek Er Bilgi Sistemi otomasyon seviyesini yükselterek seri üretimi faaliyetlerine başladı.
ASELSAN tarafından geliştirilen CENKER bilgi sisteminin otomasyon seviyesi yükseltilerek ve Elektro-optik birim, mini/nano İHA entegrasyonları gerçekleştirildi. Entegrasyonları gerçekleştirilen CENKER sisteminin seri üretim faaliyetlerine de başlandı.
CENKER sisteminde yer alan giyilebilir sensör işlemci, haberleşme ve görüntüleme birimleri ile kara görev kuvvetinin konum, durum, acil mesajlaşma, taktik durum, komuta kontrol ve istihbarat bilgi paylaşımı gibi faaliyetler yürütülmektedir.

CENKER Tek Er Bilgi Sistemi
CENKER bölük, takım ve manga seviyelerinde kullanılmak üzere yaya bir kara kuvvetinin komuta kontrol,
durumsal farkındalık, haberleşme, keşif ve gözetleme yeteneklerini artırmak için tasarlanmış entegre bir
bilgi sistemidir. CENKER, savaş yönetim sistemleri ile en ön safta muharebeye katılan insanlı veya insansız kara kuvvetleri arasında, iki yönlü gerçek zamanlı veri akışını sağlayarak, komuta kontrol otomasyon seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir. CENKER, yaya veya indirilmiş piyade ile özel görev kuvvetlerinin ihtiyaç duyacağı yetenekleri modüler ve ölçeklenebilir olarak sunmaktadır.
Aralık 2019’da ASELSAN Savunma Sistem Teknolojileri Sektör Başkanlığının Ağ Destekli Yetenek Projesi altında geliştirdiği CENKER Tek Er Bilgi Sistemi, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında test edildi. CENKER sisteminin komuta-kontrol, konum, durum, sağlık, mühimmat bilgi üretim ve paylaşım servisleri ile sesli komut, hedef tespit ve istihbarat toplama özellikleri taktik sahada denendi.

Açık ve geliştirilebilir bir mimariye sahip CENKER ile ASELSAN Mikro-elektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığı tarafından geliştirilen GEZGİN Elektro-optik Hedef Tespit ve İzleme Sistemi ve SERÇE İnsansız Hava Aracı Sisteminin ile birlikte çalışabilme yetenekleri, bu saha denemelerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gözlemlendi.
İlgili Olarak
ASELSAN, KAMA Aktif Koruma Sisteminin geliştirilmesine başladı

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi