ASELSAN’ın uydu haberleşmesi alanındaki sistem çözümleri ve projeleri
ASELSAN, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli platformlar için, farklı frekans bantlarında hizmet veren, özgün Uydu Haberleşme Sistemi çözümleri sunmaktadır. Hava, Deniz ve Kara Platformlarında hareket halindeyken güvenilir ve kesintisiz haberleşme imkânı sağlayan Stabilize Uydu Haberleşme Terminalleri; kompakt, hafif ve askeri standartlara uygun tasarlanarak üretilmektedir.
Ku-Bant Hava Uydu Haberleşme Sistemi Geliştirme Projesi
ASELSAN, Hava Araçları Ku-Bant Uydu Haberleşme Sistemi Geliştirme Projesi kapsamında İnsansız Hava Araçları (İHA) ve diğer hava platformlarına çözüm olacak hava uydu haberleşme sistemi ve ekipmanlarının tasarım çalışmalarını öz kaynaklarıyla tamamladı. Sistemi oluşturan hava uydu modemi, anten sistemi, anten kontrol birimleri üretilerek, hareketli benzetim platformu ve İHA üzerinde çift yönlü veri haberleşmesi doğrulamaları gerçekleştirildi.
Ku-Bant Uydu Muhabere Sistemi Projesi-2
Ku-Bant Uydu Muhabere Sistemi Projesi-2 kapsamında, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Gemi Terminallerinin milli olarak tasarlanması, yerlilik oranı artırılmış Taşınabilir Terminallerin teslimatı ve Uydu Kontrol Merkezlerine yapılacak çeşitli altyapı isterlerine yönelik sözleşme görüşmeleri tamamlanmış ve yürürlüğe girdi.
TÜRKSAT Ka-Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi
ASELSAN tarafından geliştirilecek millî HUB sistemi TÜRKSAT’ın uydu merkezine kurulacak, internet ve veri hizmetlerinin verileceği kullanıcı tarafında ise yine proje kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilecek modemler kullanılacak. Kurulacak bu altyapı ile kullanıcılara uydu üzerinden haberleşme hizmeti millî imkânlar ile sunulacak.
TÜRKSAT’ın ihtiyaçları doğrultusunda Ka–Bant’ta çalışacak HUB ve Modem sisteminin geliştirilmesine yönelik ihaleye teklif verildi. Sözleşme imzalanmasına yönelik faaliyetler sürdürülerek, sözleşme 08 Şubat 2021 tarihinde imzalandı.
GÖKTÜRK-1 Kesif ve Gözetleme Uydusu Projesi
GÖKTÜRK-1 Kesif ve Gözetleme Uydusu Projesi kapsamında ASELSAN; sabit ve mobil yer istasyonlarına ait S/X bant anten sistemi, şelter ve destek alt sistemi, görüntü kıymetlendirme ile kullanıcı ara yüz yazılımları ve meteorolojik veri sisteminin sağlanmasından sorumludur. Proje kapsamında ASELSAN; sabit ve mobil yer istasyonlarına ait alt sistemler için garanti içi bakım onarım faaliyetleri gerçekleştirdi.
Hava SOJ SATCOM Projesi
SSB ile ASELSAN arasında Elektronik Harp Özel Görev Uçakları geliştirilmesi amacıyla Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Projesi sözleşmesi Ağustos 2018’de imzalanmıştı.
TUSAŞ ve ASELSAN İş Ortaklığı tarafından yürütülen HAVA SOJ Projesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla başlatıldı. Havada uzaktan elektronik destek ve elektronik taarruz kabiliyetlerine sahip HAVA SOJ Sistemleri, Türkiye’nin savunmada dışa bağımlığı asgariye indirilmiş ülke hedefine büyük katkı sağlaması bekleniyor. HAVA SOJ Projesi, kapsamında teslimatı gerçekleştirilecek Hava Uydu Haberleşme (SATCOM) Terminali’nin tasarım faaliyetleri sürdürüldü.
KALKAN II Hava Savunma Radarı
KALKAN-II, orta irtifa hava hedeflerinin 3 boyutta doğru ve hızlı tespit ve teşhisini yapan bir mobil arama ve takip radarıdır. KALKAN-II, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS)’nin ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O)’nin ana arama radarı olarak kullanılmaktadır.
Milli Savunma Bakanlığı ile ASELSAN arasında 2016 yılında imzalanan Yeni Nesil Hava Savunma Erken İkaz Radarı (KALKAN-II) Tedarik Sözleşmesi kapsamında toplam 11 adet sistemin kabulü tamamlandı.
KALKAN II Hava Savunma Radarı – HBT Projesi, ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri (REHİS) Sektör Başkanlığı tarafından yürütülen KALKAN-II Hava Savunma Radarı Projesi kapsamında ihtiyaç duyulan X-Bant Çok Kanallı RF Döner Eklem ve Dalga Kılavuzu biriminin tasarımı ve üretimini kapsamaktadır. Proje süresince teslim edilecek olan 19 adet birimden 11 adedinin teslimatı gerçekleştirildi.
İnsansız Gözetleme Radarı
Radar ve Elektronik Harp Sistemleri (REHİS) Sektör Başkanlığı tarafından yürütülen İnsansız Gözetleme Radarı Projesi kapsamında ihtiyaç duyulan X-Bant Çok Kanallı RF Döner Eklem biriminin tasarımı ve üretimini kapsamaktadır. Proje kapsamında geliştirilen döner eklemin tasarım faaliyetleri sürdürüldü.
AZRA Uydu Muhabere Sistemi Projesi
Azerbaycan Radyolink Haberleşme Sistemi (AZRA) sözleşmesi kapsamında ASELSAN tarafından 2016 ve 2017 yıllarında Taşınabilir Radyolink Haberleşme Sistemi teslim edildi. Bahse konu teslimatlardan sonra sözleşme değişikliği ile Azerbaycan TASMUS sistemi ve Uydu Haberleşme Sistemi ikinci faz olarak sözleşmeye ilave edildi.
AZRA Uydu Muhabere Sistemi Projesi kapsamında, teslimatı yapılan sistemler için Entegre Lojistik Destek (ELD) faaliyetleri yürütülmüş olup yazılım iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapıldı. Yeni teslim edilecek olan 10 adet Portatif Uydu Paketi’ne yönelik tedarik, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirildi. Sözleşme çalışmaları ve akabinde teslimatın yapılmasına yönelik çalışmalar yürütüldü.
AKINCI İHA Projesi Geniş Bant Uydu Haberleşme Sistemi
Proje kapsamında çözüm sağlayacak olan hava uydu haberleşme sistemi ve ekipmanlarının tasarım ve prototip üretim ile platform entegrasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Ayrıca, Savunma Sanayii Başkanlığı ile hava terminalinin tedariki ile merkez birimlerinin tanımlanmasına yönelik sözleşme görüşmeleri sürdürüldü.
İlgili Olarak
ASELSAN’ın deniz platformları için uydu haberleşme çözüm ve projeleri
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever