Çin, insansız hava aracı (İHA) ve alt sistemleri konusunda ihracat kısıtlamalarına gitme kararı aldı. Konuyla ilgili gelişmeyi resmi internet sitesi üzerinden duyuran Çin Ticaret Bakanlığı, şu ifadelere yer verdi:
“Ulusal güvenliğin korunması amacıyla “Çin Halk Cumhuriyeti İhracat Kontrol Kanunu”, “Çin Halk Cumhuriyeti Dış Ticaret Kanunu” ve “Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Kanunu”nun ilgili hükümleri uyarınca ve menfaatler doğrultusunda Danıştay ve Merkez Askeri Komisyonun onayı ile belirli insansız hava araçlarına geçici ihracat kontrollerinin uygulanmasına karar verilmiştir.”
1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek karar ile birlikte, operatörün doğal görüş mesafesinin ötesinde kontrol edilebilir uçuş kabiliyetine sahip, maksimum havada kalış süresi 30 dakika veya daha fazla olan ve maksimum kalkış ağırlığı 7 kilogramdan fazla veya boş ağırlığı 4 kilogramdan fazla olan insansız hava araçlarının ihracat lisansı alması gerekecek.
Bunlara ek olarak eğer İHA,
- İletişim ekipmanının gücü, uluslararası sivil radyo ürünü onay ve sertifikasyonunun güç sınır değerini aşıyor ise
- Atma işlevi olan bir yük taşıma veya kendi fırlatma aletine sahip ise
- 560 nanometre, 650 nanometre, 730 nanometre ve 860 nanometre dışındaki bantları destekleyen bir hiperspektral kamera veya multispektral kameraya sahip ise,
- Taşınan kızılötesi kameranın gürültü farkı (NETD) 40 millikelvin’den az ise,
ihracat lisansı gerekecek.
Çin’den çip malzemelerinin ihracatına kısıtlama
Pekin Hükümeti, 1 Ağustos’tan itibaren çip üretiminde kritik öneme sahip olan galyum ve germanyum ihracatını sınırlamıştı. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, galyum ve germanyumun kimyasal bileşikleriyle birlikte 1 Ağustos’tan itibaren Çin ulusal güvenliğini koruma amaçlı ihracat denetimlerine tabi olacağını belirtmişti.
Bloomberg tarafından yapılan habere göre bahse konu iki metalin ülke dışına naklinin başlaması veya ihracatının devam etmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan lisans başvurusunda bulunulacak. Buna ek olarak alıcıların denizaşırı olması halinde farklı ayrıntıları da bildirmeleri gerekecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Roger Entner, ülkelerin çip teknoloji endüstrisi üzerindeki etkisinin “eldeki ekipman stoğuna bağlı” olduğunu ifade etmekte.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı