İran’ın 400’e kadar Çin yapımı MANPADS hava savunma füzesinin ilk sevkiyatını teslim alacağı iddia edildi.
Konuya yakın üç kaynağın Reuters’a verdiği bilgiye göre, ABD ile süren savaşın ortasında savunmasını yeniden inşa eden İran’ın, birkaç hafta içinde 400’e kadar Çin yapımı MANPADS hava savunma füzesinin ilk sevkiyatını teslim alması bekleniyor.
60-70 milyon dolar değerindeki bu alım, ABD ve İsrail ile olan savaşın patlak vermesinden bu yana Tahran’ın kısa menzilli hava savunmasını güçlendirmeye yönelik bilinen en büyük çabalarından biri konumunda. Söz konusu çatışmalar, İran’ın askeri tesisleri ve stratejik altyapısını koruma yeteneğindeki boşlukları ortaya çıkartmıştı.

Reuters tarafından yapılan habere göre kaynaklar, sözleşmenin Çin yapımı QW-12 ve FN-16 füzeleri dahil olmak üzere 300 ila 400 adet taşınabilir hava savunma sisteminin (MANPADS) alımını kapsadığını belirtti.
Anlaşma, kaynakların İran tarafı ile Çinli tedarikçi arasında aracı olarak hareket ettiğini belirttiği Hong Kong merkezli Zhongqing Baoshang International Investment şirketi ile imzalandı.
Kaynaklar, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu. Reuters’a göre İran Dışişleri Bakanlığı ise yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İlgili haberler tamamen asılsızdır. Çin sürekli olarak barışı teşvik etme ve çatışmayı sona erdirme konusunda rol oynamıştır” denildi. Zhongqing Baoshang International Investment’ın ana şirketi olan Pekin merkezli Zhong Qing Bao Shang Group ise salı günü e-posta yoluyla yapılan yorum talebine yanıt vermedi.
ABD ve İsrail’in İran’ın füze, insansız hava aracı (İHA) ve hava savunma programlarıyla bağlantılı tesisleri vurduğu ve Tahran’ın buna balistik füzeler ve İHA’larla misilleme yaptığı aylarca süren çatışmaların ardından İran’ın yeniden silahlanmaya ihtiyacı var. Bu çatışma, sabit askeri ve stratejik tesisleri gelişmiş uçaklara ve hassas güdümlü silahlara karşı savunmanın ne kadar zor olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Bu bağlamda kaynaklar, anlaşma imzalanmış olmasına rağmen teslimat takvimlerinin, miktarların ve diğer uygulama detaylarının halen değişebileceği konusunda uyarıda bulundu. Transferlerin havayoluyla mı yoksa karayoluyla mı yapılacağını netleştirmeyen kaynaklara göre, taraflarca üzerinde anlaşılan bir plan kapsamında teslimatlar ilk olarak Çin’in batısındaki Urumçi’den havayoluyla yapılacak, ardından da Pakistan üzerinden İran’a transit geçiş yapacak. Pakistan ordusunun halkla ilişkiler birimi ISPR ise, “Pakistan’ın Çin’den İran’a hava savunma silahları tedarikine dahil olduğu yönündeki spekülasyonlar tamamen uydurma ve asılsızdır,” açıklamasında bulundu. Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de yorum taleplerine yanıt vermedi.

Çin ve İran teslimat için kara yollarını araştırıyor
İran son yirmi yılda füzeler, insansız hava araçları ve radarlara büyük yatırım yapmış olsa da askeri uzmanlar; taşınabilir hava savunma sistemlerinin hızlıca dağıtılabilmesi, küçük ekipler tarafından çalıştırılabilmesi ve sık sık yer değiştirebilmesi nedeniyle oldukça önemli olduğunu, bunun da onları sabit hava savunma bataryalarından daha az savunmasız hale getirdiğini söylüyor.
Avrupalı bir güvenlik kaynağı, ülkesindeki yetkililerin İran’a QW-12, QW-18 ve QW-19 sistemleri dahil olmak üzere QW serisi MANPADS’lerin olası satışını içeren ve halihazırda görüşülmekte olan çeşitli sözleşmelerden haberdar olduğunu söyledi. Orta Doğu’daki ikinci bir güvenlik kaynağı ise İran’ın QW-12 ve QW-18 füzeleri satın almanın yollarını aradığını, ancak bir anlaşmanın çoktan sonuçlandığından haberdar olmadıklarını belirtti.
İlgili Olarak

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Mezunu. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı








