Çin, Latin Amerika ülkelerinden birisi olan Kolombiya’ya 24 adet Chengdu J-10CE savaş uçağı teklifinde bulundu.
Infodefensa tarafından yapılan habere göre Çin, Kolombiya’ya yeni bir savaş uçağı teklifi sundu. Bu kapsamda, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun Çin’e gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, 24 adet J-10CE savaş uçağının tedarikine yönelik bir teklifin iletildiği öne sürüldü. Ayrıca, Çin’in bu tedarik sürecinde Kolombiya’ya finansman ve ödeme koşulları konusunda destek sunabileceği belirtildi.
Konu ile ilgili kaynaklara göre birim başına uçak maliyetinin taban fiyat olarak 40 milyon Dolar’dan başlayabileceği kaydedildi. Ayrıca olası tedarik için Kolombiya Devlet Başkanı Petro, uçağın yetenekleri ve Kolombiya Hava Kuvvetleri tarafından kullanılma olasılığı konusunda üst düzey yetkililer ile görüşeceklerini söyledi. Bu doğrultuda Çinli yetkililerin, J-10CE savaş uçağının halihazırda muharebe testlerinden geçtiğini ve yedek parça temini konusunda ‘sıfır veto’ garantisi sunduklarını Kolombiyalı muhataplarına ilettiği aktarıldı.

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimde ön plana çıkmıştı
Geçtiğimiz süreçte Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan çatışmalarda yine Çin uçakları ön plana çıkmıştı. Pakistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan en son açıklamaya göre en az 6 adet Hint savaş uçağının düşürüldüğü belirtilmişti. Fakat Pakistanlı yetkililerin ifadelerine rağmen şu ana kadar 4 adet uçağın kaybı bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanabildi.
Çatışmaların yaşandığı zamanda Pakistan Hava Kuvvetleri’nin Hint Rafale’lerini etkisiz hale getirmek için PL-15E hava-hava füzeleriyle donatılmış Çin üretimi J-10CE savaş uçaklarını konuşlandırdığı açıklanmıştı. Bu bağlamda Hindistan’ın Rafale savaş uçaklarına karşı Çin’den tedarik edilen J-10CE’lerin şimdiye kadar başarılı olduğu söylenebilir.
Çin’den Mısır’a savaş uçağı teslimatı
Şubat 2025 tarihinde Mısır’ın Çin’den ilk J-10CE savaş uçağı partisini teslim aldığı iddia edildi. Bahse konu tedarikin, ülkenin hava savunma stratejisinde önemli bir değişimi işaret ettiği ve askeri tedarikçileri çeşitlendirme taahhüdünü güçlendirdiği ifade edilmekte.
Havacılık savunma analisti Húrin tarafından sosyal medya platformu X’te doğrulanan teslimat, Mısır’ın ilk siparişini 19 Ağustos 2024’te verdiği bildirilmesinden aylar sonra gerçekleşti. Bu satın alma, ABD ve Avrupa’nın Mısır’a gelişmiş silahlar tedarik etme konusundaki devam eden kısıtlamaları arasında Kahire’nin Çin ile büyüyen askeri iş birliğini vurgulamakta.

İlgili Olarak
Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı