Çin’in 3’üncü uçak gemisi Fujian (CV-18), çeşitli deniz testlerini tamamladı.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması’na ait Fujian uçak gemisi (CV-18), 8 gün süren yolculuğun ardından ilk deniz testlerini başarıyla tamamladı. Fujian, 1 Mayıs günü Jiangnan tersanesinden ayrılmıştı. Çin Donanması öncülüğünde yürütülen test faaliyetlerinde; geminin itki ve güç sistemleri ile buna bağlı olarak alt sistemleri de test edildi.
Type 003 sınıfı uçak gemisi Fujian (CV-18); Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması envanterindeki diğer 2 uçak gemisinin aksine tamamen Çin kaynakları tarafından tasarlanıp üretilen ilk uçak gemisidir. Zona Militar tarafından yapılan habere göre Fujian uçak gemisi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) envanterindeki en modern uçaklardan oluşan Embarked Air Group isimli bir filo ile donatılacak. Bu bağlamda gemiye entegre edilen yeni elektromanyetik katapult sisteminin testleri önem arz ediyor.
İlk aşamada, CATOBAR tipi fırlatma ve yakalama sistemleriyle çalışacak şekilde uyarlanmış olan J-15B savaş uçaklarının Fujian üzerinde test edilmesi planlanıyor. Testlerin devamında ise şu anda testleri süren beşinci nesil gemi konuşlu J-35 savaş uçakları yer alıyor. Bu uçaklara ek olarak Çin’in geliştirme süreci devam eden KJ-600 havadan erken ihbar ve kontrol uçağının (AEW&C) da Fujian üzerinde testler yapması bekleniyor.

Elektromanyetik Katapult Sistemi (EMALS)
Elektromanyetik Katapult Sistemi (EMALS), donanma için geliştirilen bir tür uçak fırlatma sistemidir. Sistem, geleneksel buhar pistonu yerine lineer bir endüksiyon motoru kullanan bir mancınık vasıtasıyla uçakları fırlatır. Daha az yer kaplayan sistem, uçakları daha yüksek bir hızda fırlatabilmektedir. EMALS ilk olarak ABD Donanmasının Gerald R. Ford sınıfı uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford gemisinde kullanılmıştır.
EMALS, uçağı tutan fırlatıcı ekipmanı hızlandırmak için elektromanyetik raylı tabancaya benzer bir sistem kullanır. Bu sistem, daha yumuşak bir fırlatma sağlarken daha ağır savaş uçaklarıyla başa çıkmak için %30’a kadar daha fazla fırlatma enerjisi potansiyeli sunar. Ayrıca; buhar borusu, pompa, motor ve kontrol sistemi gibi bileşenlerin çoğuna ihtiyaç duyulmadığı için çok daha düşük alan ve bakım gereksinimlerine sahiptir.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.