Norveç Silahlı Kuvvetleri’nin resmi web sitesinde 17 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan açıklamaya göre Norveç, 9 dost ve müttefik ülkenin iştirak edeceği Cold Response 2020 tatbikatına ev sahipliği yapacak. Tatbikat, 2006’dan beri iki yılda bir Norveç’in dost ülkeleri ve NATO müttefiklerinin iştirakiyle icra ediliyor. Yayınlanan açıklama şu şekilde:
“Norveç Silahlı Kuvvetleri, Cold Response tatbikatını Mart 2020’de dost ve müttefik ülkelerle beraber gerçekleştirecek. Kış eğitimi niteliğindeki Cold Response tatbikatı, Narvik kentinden Finnmark’a kadar belirlenen sahada icra edilecek. Tatbikatın ana safhası ise Troms’ta gerçekleşecek. Tatbikatla alakalı aktivitelerin tamamı 2 – 18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek, bununla beraber, tatbikatın fiili safhası ise 12 – 18 Mart tarihleri arasında icra edilecek.”
Tatbikatın Hedefleri
Norveç, soğuk hava şartlarında harekât icra etmek konusunda NATO’da lider konumdadır ve kapsamlı bir saha tecrübesine sahip. Norveç, tatbikata bu münasebetle ev sahipliği yapıyor.
Tatbikatın ana hedefi; Norveç Silahlı Kuvvetleri’nin ve müttefiklerin yoğun muharebe senaryosunda ve zorlu kış şartlarında çok uluslu müşterek harekât icra etme kabiliyetini temin etmektir.
Tatbikatın bir diğer önemli boyutu ise büyük ölçekli amfibi harekât eğitimleri olacak. Bir diğer ifadeyle; kıyı ile kara arasındaki geçişin nasıl sağlanacağı sorusuna cevaplar aramak, muharip gemilerin amfibi unsurlar ve helikopterlerin ateş desteği ile bir kara hedefine taarruz icra etmesi gibi…

Dünyanın bu kısmında hürriyeti, güvenliği, tahmin edilebilirliği ve istikrarı temin etmenin ölümcül olması itibariyle Norveç Silahlı Kuvvetleri düzenli olarak dost ve müttefik ülkelerle tatbikatlar icra etmektedir.
Katılımcıların beraberce zorlu hava şartlarında ve gerçekçi usullerle çalışması, Cold Response tatbikatının oldukça önemli bir tatbikat olma statüsüne neden oluyor.
Kriz durumlarında müttefik desteğini alma kabiliyetimiz, Norveç’in savunması için oldukça gereklidir. Tatbikat kapsamında Norveç Silahlı Kuvvetleri, topyekûn savunma konseptince sivil aktörler ile iş birliği yaparak müttefik desteği alacak. Topyekûn savunma konsepti; Norveç’in sivil ve askeri kaynaklarının krizleri, silahlı çatışmaları, savaşları önlemek ve yönetmek amacıyla beraber çalışmasına dayanıyor.
Şeffaflık Önemlidir
Şeffaflık, güven inşa etmek ve yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için oldukça önemlidir. Bundan hareketle Norveç Silahlı Kuvvetleri, Viyana Dokümanı’na (OSCE üyesi ülkeler arasında birtakım güven artırıcı icraatleri zorunlu kılan mutabakat) riayet edecek. Bu kapsamda Norveç; tatbikata, Rusya dahil olmak üzere, OSCE üyesi 56 ülkeden gözlemci davet edecek.

Norveç’in ev sahipliği yaptığı Cold Response 2020 tatbikatına katılacak dost ve müttefik ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Danimarka, Finlandiya ve İsveç.
Katılımcı Ülkeler
15.000 – 16.000 arasında askeri personel tatbikata iştirak edecek. Son sayı tatbikata yakın tarihlerde değişebilir, bununla alakalı bilgi, bahse konu tarihlerde bu web sitesinde yayınlanacaktır.
Cold Response tatbikatı, Norveç Müşterek Karargâh’tan yönetilmekte ve 2006’dan beri, 2018 istisna olmak üzere, iki yılda bir icra edilmektedir. Tek sayı yıllarda Norveç Silahlı Kuvvetleri, kendi kaynaklarıyla daha küçük kış tatbikatları icra etmektedir.”
*Editör notu: Türkiye de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesi olması itibariyle tatbikata gözlemci göndermek için davet alacaktır.
