Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter, 214 gündür petrol üretimine uyguladığı blokajı kaldırdığını duyurdu.
Darbeci Hafter’e bağlı “Petrol Tesisleri Muhafızları” adlı milis grubunun lideri Naci el-Mağribi’nin yaptığı açıklamaya göre, “Hafter, Libyalıların hayatın pek çok alanında yaşadığı sıkıntıların sona erdirilmesi ve petrol üretimi ile ihracatının yapıldığı tesislerin altyapısının korunması için liman ve tesislerin yeniden açılması talimatı” verdi.
Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Libya petrollerinin ihracatını engellemek için yaklaşık 7 aydır blokaj uygulayan Hafter, sürpriz bir karara imza atarak blokajın kaldırıldığını duyurdu. Reuters’a konuşan Libyalı kaynaklar, Hafter kontrolündeki bölgelerde elektrik sıkıntısı yaşandığını ve blokajın elektrik santralleri için yakıt sağlamak için kaldırıldığını belirtti.
Libya Dinarı Değer Kazandı
Açıklamanın ardından ülkede dolar kuru Libya dinarı karşısında 6,60 seviyesinden 5,85 seviyesine kadar geriledi.
Libya’nın petrol rezervlerinin yüzde 80’inden fazlasına ev sahipliği yapan doğu bölgelerini işgal altında tutan Hafter, petrolü Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan meşru Libya hükümetine karşı siyasi koz olarak kullanmak için 18 Ocak’tan bu yana liman ve tesisleri kapalı tutuyordu. Ülkede petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatından sorumlu Ulusal Petrol Kurumu, geçen hafta yaptığı açıklamada, liman ve petrol sahalarının kapalı kalmasının 208 günlük bilançosunun 8 milyar 221 milyon dolar olduğunu duyurmuştu.
Alman Bakandan Sirte ve Cufra’da “silahsızlandırılmış bölge” teklifi
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas 17 Ağustos 2020’de Libya, Trablus’a ziyaret gerçekleştirdi. Alman Bakan ziyaret sonrası sosyal medya hesabı Twitter üzerinden ilgili olarak “silahsızlandırılmış bölge” çağrısı yapacağını açıkladı. Maas açıklamasında, “Libya’da her iki taraf ve müttefikleri ülkeyi kitlesel olarak silahlandırıyor. Sahada bu çok tehlikeli durumdan çıkış yolları hakkında konuşacağım ve diğer şeylerin yanı sıra, Sirte çevresinde askerden arındırılmış bir bölge kurulmasını teşvik edeceğim.” ifadelerine yer verdi.
In #Libyen rüsten beide Seiten und ihre Verbündeten das Land massiv auf. Vor Ort werde ich über Wege aus dieser sehr gefährlichen Lage sprechen und u.a. für die Einrichtung einer demilitarisierten Zone um Sirte werben. Die @UN haben einen guten Vorschlag vorgelegt. pic.twitter.com/EIZdYJRs7V
— Heiko Maas 🇪🇺 (@HeikoMaas) August 17, 2020
Alman Bakan tarafından ifade edilen “silahsızlandırılmış bölge” teklifi sonrası Al Jazeera’ye açıklama yapan T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ‘prensipte kabul edilebilir’ olduğunu ifade etti. Kalın açıklamasında Almanya’nın Sirte ve Cufra’da silahsızlandırılmış bölge çağrısının Türkiye tarafından prensipte kabul edilebilir olduğunu söyledi. Kalın açıklamasının devamında ise Rusya’nın Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Hafter güçleri arasında arabulucu olmaya çalıştığını ifade etti.
İlgili Olarak
İbrahim Kalın: Sirte ve Cufra için ‘silahsızlandırılmış bölge’ teklifi prensipte kabul edilebilir

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.