DARPA, havadan bırakılabilecek ve hava-hava füzesi taşıyabilecek bir İHA geliştirmeyi hedefleyen LongShot programını başlatıyor
DARPA tarafından 1. Faz tasarım aşaması için sözleşmeler Lockheed Martin, Northrop Grumman ve General Atomics’e verildi. Program kapsamında geliştirilecek sistemin hava-hava muharebelerinde angajman mesafelerini uzatması ve insanlı unsurların girdiği tehlikeyi azaltması hedefleniyor.
Günümüzün hava üstünlüğü konsepti -adı üstünde- teknik açıdan daha gelişmiş savaş uçakları ile düşman kuvvetini bastırarak veya farkedilmeden saldırarak hava üstünlüğünün sağlanmasına dayanıyor. LongShot gibi projeler ile geleceğin hava üstünlüğünde bir diğer belirleyici faktörün insansız sistemlerin kullanımı olması ise beklenen bir şey.
DARPA Proje Müdürü Yarbay Paul Calhoun proje hakkında, “LongShot havadan bırakılan füze taşıyıcı insansız araçlarla hava muharebelerindeki paradigmaları değiştirecek. Ortaya çıkacak sistem, silah sistemlerinin aşamalı gelişimine karşı muharebe yeteneklerini arttırmanın bir alternatif yolu olacak.” ifadelerini kullandı.
X-47B UCLASS, S-70 Okhotnik gibi jet motorlu SİHA projelerinden farklı olarak LongShot, savaş uçaklarından bırakılıp farklı saldırı yöntemleri ve uzatılmış angajman menzili sağlamasının yanında söz konusu SİHA sistemlerinden daha ucuz olacak.

2021 Bütçesi’nde ortaya çıkan tek havadan bırakılan muharip unsur projesi LongShot sayılmaz. Onu takip eden bir diğer proje ise Gunslinger. Ateşli silahla donatılan füzelerle eşdeğer uçuş karekteristiklerine sahip bir insansız platformun geliştirmesini amaçlayan bu projenin yakın hava desteği konusunda yeni kapılar açması hedefleniyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.