Haziran 2017’den beri web sitesi, mobil uygulama ve sosyal medya platformlarından yayın hayatını sürdüren Defence Turk, 2 ayda bir yayımlanacak süreli yayını ile sektördeki sesini güçlendiriyor.
“Ulusal Savunmanın Medyadaki Güçlü Sesi” mottosuyla hareket eden Defence Turk, genç ekibi ile yeni nesil yayıncılığa öncülük ederek savunma sanayii, ulusal güvenlik ve strateji alanında web platformunda 5 binden fazla içerik yayımladı. Sosyal medyayı da etkin kullanması sonucu ulaştığı kitle ile Türkiye’nin alanında en çok okunan platformu konumuna erişen Defence Turk, sınırlı baskı ve dijital olarak yayımlanacak süreli yayını Defence Turk Dergisiyle yeni bir döneme girdi.
Defence Turk Dergi 5. sayısında neler var?
Yazı, Analiz ve Makaleler
İnsansız sistemler erken dönemlerinde geneli itibariyle “kamikaze saldırı” veya keşif ve istihbarat rollerinde kullanılmak amacıyla geliştirilmişlerdir. Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Mehmet Küçük’ün kaleme aldığı “İnsansız Hava Araçlarında Rolleşme ve MİUS” çalışmasında İnsansız hava araçlarının global çaptaki gücü, güncel olan İHA projeleri, bu projelerin Pazar ağları ve bu global güçlenmedeki Türkiye’nin yeri anlatıldı.
Balistik silah tasarımı genel hatları ile basit gibi görünen, ancak içeriğinde çok fazla detay ve incelik barındıran bir alandır. Makine Müh. – Balistik Silah Tasarım Uzmanı Çağrı Doğal Gül’ün kaleme aldığı “Balistik Silah Tasarımı Kavramı Nedir?” çalışmasında Balistik Silah Tasarımı Kavramı’nın tanımı, Silahlar ve Kalibreleri, Balistik Silah Tasarımı’nın teknik yönden sağlıklı değerlendirmeleri yapabilmek adına temel yapı (baseline) ortaya koyuldu.
Ünlü bilim kurgu yazarı H. G. Wells, “The Land Ironclads” başlıklı kısa hikâyesinde bir kara aracından bahsetmişti. Land Ironclad denilen bu araçlar karada giden dev zırhlı araçlardı. Boyları 25-30 metre civarında, aşağı yukarı 3 metre yüksekliğe sahiplerdi. Yakup Burak Öksüz tarafından kaleme alınan “Tanktan Önce” adlı çalışmada Tank denilen zırhlı aracın tarihi, gelişmesi, dünyada kullanımı, çeşitli örneklerinin tasarımları ve detaylı projelerinden bahsedildi.
Bir ülkenin savunma sanayii, dışa olan bağlılığı azalttığından bağımsızlığın teminatıdır. Her ne kadar savunma sanayii, üniformadan yangın tüpüne birçok malzeme üretiyor olsa da savunmaya yönelik çoğu yetenek aslında raflarda satılan sistemlerden daha fazlasıdır. Dr. Bozkurt Kağan Aktürk’ün kaleme aldığı “Savunma Sanayiinin Dışa Açılımı Nasıl Sağlanabilir?” çalışmasında Savunma Sanayii ekosistemi, Savunma Sanayii ürünlerinin ihracatı, Ar-Ge’nin önemi anlatıldı.
Güvenlik yüzyıllar boyunca insanların yaşamlarında temel gereksinimlerinin başında gelmektedir.
NATO, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin yaptığı ittifaktan oluşmaktadır. Savunma Yönetimi Uzmanı Büşra Solmaz Dündar tarafından kaleme alınan “NATO ve Steadfast Defender 2021 Tatbikatı” çalışmasında Askeri Komite, Müttefik Harekât Komutanlığı ve Tatbikat senaryosu incelemeye alındı.
Balistik Atış Bilimi, temelde motorlu-motorsuz, güdümlü-güdümsüz, dönüye sahip veya sabit bir şekilde hareket eden mermi, füze ve roket sistemlerinin ve toplar veya oklar gibi yer çekiminin etkisiyle uçan cisimlerin hareketlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Mehmet Demirtaş’ın kaleme aldığı “Balistik” çalışmasında Balistik merminin namlu çıkış hızını, ilk sapmayı, uçuş davranışını, hedef üzerindeki etkilerini ve diğer parametreleri 4 başlık altında bir süreç okuması sunuldu.
Ağ merkezli harekât ve bir parçası olan akıllı mühimmatlar, keşif ve gözetleme sistemleri, elektronik harp gibi sistemlerin birlikte kullanılmasını sağlayan ve ilgili platformlar ve kullanıcılar arasında hedef, durum, konum, istihbarat, vuruşa kalan süre ve hasar tespit gibi verilerin aktarımını ve paylaşımını sağlayan haberleşme sistemleri modern harekâtın vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. Meteksan Savunma Haberleşme Sistemleri Mühendislik Direktörü Serkan Sevim tarafından kaleme alınan “Etkileşerek Görev Yapan Sürüler İçerisinde Füze Veri Bağları” çalışmasında Güdümlü Mühimmatlarda Veri Bağları ve Türkiye’de Mühimmatlardaki Veri Bağları’ yerli olarak geliştirilmesinden bahsetti
Startuplar dünya genelinde inovasyonun gerçekleştiği önemli yapılar olmuş; kurucularının hikayeleri birçok insan için ilham kaynağı oluşturmuştur. MSÜ Savunma Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisans Öğrencisi Huzeyfe Maralceylan’ın kaleme aldığı “Startuplar ve Savunma Sanayi” çalışmasında startuplara yatırım yapan firmalar ve devletler incelendi.
Kapsül İçerikler
Küresel askeri harcamaların 2 trilyon dolara ulaştığı dünya savunma ve havacılık sektöründe Türk savunma sanayiinin 11 milyar dolara ulaşan cirosu ilk bakışta oldukça küçük görünebilir. 2012 yılında 4.8 milyar dolarlık ciroya, 1,5 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip, bugün ikiye katlanan bir sektörden söz ediyoruz. Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci tarafından kaleme alınan “Savunma Sektörü: Hayal Gibiydi Gerçek Oluyor” çalışmasında Türk savunma sektörünün geçmişten günümüze gelen gelişme serüveni, global çapta varlığının ve hedeflerin neler olduğundan bahsedildi.
Havacılığın icadından günümüze dünya havacılık sektöründe önemli bir yere sahip olan gaz türbinli motorlar çok detay içeren konsept bir tasarımdır. Gaz türbinli motorların çalışma prensibi, Newton’un 3. Hareket Kanunu olan etki-tepki prensibidir. Yüksek Makine Mühendisi İbrahim Ethem Eser’in kaleme aldığı “Gaz Türbinli Motorlarda By-Pass Oranı” çalışmasında Gaz türbinli motorların ve havacılık endüstrisinin dünyadaki önemi, gaz türbinli motorların yapısal dizyanı ve bu motorların by-pass oranları, dünyadaki birçok havayolu şirketlerinin kullandığı uçakların motorları ve bu motoların by-pass oranları okuyucuya sunulmuştur.
Türkiye güdüm kitleri ve bu kitlere takılabilecek mühimmatlar konusunda seçeneklerini oldukça arttırmıştır. Defence Turk ekibinin hazırlayarak sunduğu Ağ Merkezli Sohbetler Programının 18. bölümünün konuğu TUBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan OKUMUŞ olmuştu. Batuhan Aluçlu tarafından kaleme alınan “Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye” çalışmasında programda bahsedilen güdüm kitleri ve çeşitleri, Türkiye’nin güdüm kitleri konusundaki projeleri ve gelişmeleri, ASA (Akıllı Silah Ağı) hakkında bilgilendirmeler ile Türkiye’nin hali hazırda bilinen mühimmat projeleri açıklayıcı ifadelerle yer alıyor.
İlk kez Uluslararası Savunma Fuarı IDEF19’ta sergilenen Songar Silahlı Drone Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Silahlı Mini/Mikro İHA Projesi kapsamında ASİSGUARD tarafından özgün ve milli olarak geliştirildi. Hasan Kolukısa tarafından kaleme alınan “ASİSGUARD SONGAR” çalışmasında SONGAR Silahlı Drone sisteminin özellikleri , SONGAR’da kullanabilecek silahlar , irtifa kapasitesi incelemeye alınıp okuyucuya yalın bir anlatımla sunulmuştur.
Daha bir çok disiplinden yazarlarımız tarafından ele alınan çalışmalar ile birlikte Defence Turk Dergi 5’inci sayısında da değer katmaya devam ediyor.
Defence Turk Dergi sayılarına tekli ve abonelik olarak elektronik ortamdan ve basılı şekilde aşağıdaki bağlantıdan erişebilir, okuyabilirsiniz.
Savunma Sanayii ile ilgileniyor.