Günümüzde sadece 10 ülke özgün sualtı savaş platformu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip. Yerli sualtı teknolojilerinin geliştirilmesi için atılan adımlar Türkiye’nin geleceğin en rekabetçi alanlarından birinde öncü ülkeler arasına girmesini sağlayacak.
Mini denizaltı çalışmaları ile bilinen DATUM A.Ş., İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunan Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı’nda denizaltı deneyleri gerçekleştirebilmek için bir denizaltı hidrodinamiği deney sistemi kurdu.
İnsanlı ve insansız sualtı araçlarının hidrodinamik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan bu sistemin doğrulama çalışmaları bir doktora araştırması olarak literatürde sıklıkla kullanılan bir denizaltı formu olan DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency)’nın Suboff denizaltısının sevk parametrelerinin belirlenmesiyle gerçekleştirildi.
Çalışma Amerikan Donanması’nın Office of Naval Research (Donanma Araştırmaları Birimi) tarafından Hamburg Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen 2018’deki 32. Symposium on Naval Hydrodynamics (Donanma Hdrodinamiği Sempozyumu)’de sunulmuştu.
Dünyanın alanında en ileri sempozyumu olan bu organizasyonda Türkiye’den ilk defa bir akademik çalışma kabul edildi ve sempozyumun önde gelen yayınlarıyla beraber SNAME – Society of Naval Architects and MArine Engineers (Amerikan Gemi Mühendisleri Odası) tarafından yayınlanan alanının önde gelen akademik dergilerinden Journal of Ship Research’te yayınlandı.
DATUM – Denizaltı Teknolojileri ve Uygulamalı Müh. Ar. Gel. San. Tic. Ltd. Şti.
İnsanlı Denizaltılar, İnsansız Sualtı Araçları, Pervane ve Sevk Sistemi Tasarımı, Elektrikli Tahrik Sistemleri, Hidrojen ve Güneş Enerjisi gibi çalışmalar yürütmektedir. DATUM tarafından yürütülmekte olan çalışmalar kapsamında bir mini insanlı denizaltı geliştirilmektedir. Proje kapsamında ortaya çıkarılmak istenen prototip sayesinde temel denizaltı ve alt sistemleri tasarım kabiliyeti kazanılmış olacaktır.
Diğer yandan bu prototipe ait türevlerin Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Savunma Sanayii’ndeki birçok ihtiyaca cevap verebileceği öngörülmektedir. Bunlar; SAT Komandoları için İntikal Aracı, Sualtı Sistemleri için Test Aracı, Deneysel Denizaltı Hidromekaniği Test Aracı ve Denizaltı Personel Kurtarma Aracı (Deep Submergence Rescue Vehicle) olarak dört grupta incelenebilmektedir. Bunun yanında proje sonucunda çıkacak ürünün türevleri sivil amaçlarla; deniz arkeolojisi, deniz biyolojisi araştırmalarında ve turistik denizaltı olarak kullanılabilecektir.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.