Denizaltılar için Akustik Aldatıcı Sistemi (Fırlatıcı) Projesi kapsamında geliştirilen sistem prototipinin fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı.
Millî Savunma Bakanlığı ile imzalanan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen Denizaltılar için Akustik Aldatıcı Sistemi (Fırlatıcı) Projesi kapsamında geliştirilen sistem prototipinin fabrika kabul testleri başarıyla tamamlandı.
Denizaltı Fırlatıcı Sistemi, 2013’te DAKA Projesi kapsamında ASELSAN tarafından daha önceden üretilen ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca halihâzırda kullanılan Preveze/Gür Sınıfı Akustik Aldatıcıları ve Akustik Karıştırıcıları denizaltılardan fırlatmak amacıyla geliştirildi. Sistem, Türkiye’de denizaltılar için millî olarak geliştirilen ilk ve tek fırlatıcı sistem konumundadır. DAKA Projesi kapsamında teslim edilen Karar Destek Sistemi ile de entegre olarak çalışacak Fırlatıcı Sisteminin denizaltılara entegrasyonu sonrasında denizaltılarımızın torpido tehdidine karşı savunma etkinliği en üst düzeye çıkarılacak.
İskele ve sancakta fırlatıcı hücreden oluşan sistem, denizaltının her türlü hareket ve manevrasında kısa sürede fırlatma işlemini gerçekleştirebiliyor. Derin su basıncında çalışabilen ve fırlatma esnasında dışarı hava bırakmayan özgün tasarımı sayesinde projede başarı sağlanarak yurt dışı pazar için benzer sistemlere göre önemli rekabet avantajı elde edildi. Sistem modüler yapıda olup entegre edileceği platforma göre hücre sayısı ve yerleşimi uyarlanabiliyor.
Kaynak: ASELSAN Dergisi Sayı: 98
“İlk torpido karşı tedbir sistemi – 13.3.2015 – ASELSAN
DAKA Projesi 15 Nisan 2008 tarihinde başlayıp 1 Ekim 2014 tarihinde tamamlandı. Proje kapsamında AY sınıfı denizaltılar için 280, Preveze ve Gür sınıfı denizaltılar için 360 akustik aldatıcı ve karıştırıcı üretildi.
Türkiye’nin milli olarak ilk ve en büyük boyutlu akustik sistem projesi olan DAKA ile;
- İlk defa Milli Torpido Karşı Tedbir Sistemi geliştirildi.
- DAKA Sistemi tüm denizaltılarımızda ortak olan yegane askeri sistem oldu.
- Ülkemiz “Torpido Karşı Tedbir Sistemi” üretebilen birkaç ülke arasında yerini aldı.
- Yüksek süratli sualtı aracı tasarımı, seramik üretimi, mekanik ateşlemeli ve elektriksel ateşlemeli ısıl pil tasarım ve üretimi, transdüser ve hidrofon tasarım ve üretimi gibi kritik teknolojiler ülkemize kazandırıldı.
- Sualtı akustiğinde çok önemli bilgi birikimi ve altyapı kazanmış, diğer sualtı projelerinin de önü açıldı.“
DAKA Projesi kapsamında daha önce üretimi tamamlanan akustik aldatıcı ve karıştırıcıların Preveze ve Gür sınıfı denizaltılarda hizmete girdiğini düşünürsek; Defence Turk olarak 1 Ekim 2014 tarihinde tamamlan proje kapsamındaki aldatıcı ve karıştırıcıların yabancı fırlatıcı ile denizaltılarımıza entegre edildiğini tahmin etmekteyiz.
Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.