Geçtiğimiz günlerde dost ateşiyle düşürülen Rus S-70 Okhotnik-B (Hunter-B) silahlı insansız hava aracında (SİHA) onlarca Batı yapımı parça bulunduğu iddia edildi.
Ukrayna İstihbarat Müdürlüğü (GUR), geçen ay dost ateşi sonucu düşürülen uçan kanat yapısındaki Rus S-70 Okhotnik-B (Hunter-B) silahlı insansız hava aracında (SİHA) onlarca Batı yapımı parça bulduğunu iddia etti.
GUR tarafından yapılan açıklamada, “Saldırgan devlet, yaptırımlara rağmen, bu silahı oluşturmak için Batılı şirketler tarafından üretilen bileşenleri kullandı. Özellikle Analog Devices, Texas Instruments ve Xilinx-AMD (ABD), Infineon Technologies (Almanya), STMicroelectronics (İsviçre) şirketleri tarafından üretilen mikroelektronik ve diğer teknolojik bileşenler Rus S-70 Hunter’da bulundu.” ifadelerine yer verildi.
🔴🇷🇺Rusya dost ateşiyle insansız savaş uçağını vurdu!
Su-57 savaş uçağının dost ateşiyle (hava-hava füzesi) S-70 Okhotnik insansız savaş uçağını vurduğu bildiriliyor. pic.twitter.com/oOrG3mHNPy
— Defence Turk (@Defence_Turk) October 5, 2024
The Warzone tarafından yapılan habere göre düşürülen SİHA, Ukrayna’da düşen dördüncü S-70 prototipi. Rus silahlarında bulunan binlerce yabancı bileşenin veritabanını tutan GUR, S-70’te bulunan 30 bileşenin listesini yayınladı.
Bunlar arasında Maxim Integrated Products tarafından üretilen dahili akım sensörlü bir motor sürücüsü, Infineon Technologies tarafından üretilen bir transistör, Xilinx Inc tarafından üretilen bir mikroişlemci, Texas Instruments tarafından üretilen bir güç modülü, Analog Devices tarafından üretilen bir izolatör ve STMicroelectronics tarafından üretilen bir mikroişlemci bulunuyor. Bu ve diğer birkaç şirketten düzinelerce başka bileşenin de bulunduğu ifade edilmekte.
Batı üretimi bileşenler, Rusya tarafından kullanılan farklı sistemlerde de tespit edilmişti. Bu bağlamda GUR, ele geçirilen yaklaşık 150 Rus silahında 4.000’den fazla yabancı bileşen bulduğunu açıklamıştı. Bunların S-70’te keşfedilmesi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı topyekün savaşını başlattıktan sonra kendisine uygulanan yaptırımlardan nasıl kaçındığına dair son örnek. S-70’teki bileşenlerin kökeni ise belirsiz ve GUR, ilgili sistemlerin Rusya tarafından nasıl elde edildiğine dair bilgi sağlamamakta.
Geçtiğimiz süreçte ABD hükümeti, Rusya’ya askeri teknoloji akışını durdurmak için Rusya’ya teknoloji sağlayan dünya çapında yüzlerce şirkete yaptırım uygulamıştı. Ancak S-70’teki çiplerden herhangi birinin ambargoyu ihlal ettiğine dair bir belirti bulunmamakta. Keza S-70, Rusya’ya yaptırımlar uygulanmadan önce geliştirilmeye başlanmıştı.
İlgili Olarak
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı