MBDA şirketi, Sea Venom/Anti-Navire Léger (ANL) havadan atılan gemisavar füzesinin ikinci ve son yeterlilik testini tamamlayarak, silahın hizmete girmesi yolunda önemli bir adım attı.
Akdeniz’deki Genel Silahlanma Füze Test Merkezi’nde (Direction Générale de l’Armement (DGA) Essais de Missiles Center) gerçekleştirilen test senaryosu, füzenin karmaşık ve dağınık bir ortamda hedef ayırma yeteneğini göstermek için tasarlandı. Önceki testler ile alçak irtifada uçuş, fırlatmadan sonra kilitlenme (LOAL), fırlatmadan önce kilitlenme (LOBL), döngü içindeki operatör ve hedef noktası iyileştirme gibi füze fırlatma, serbest bırakma ve angajman durumları test edildi.
MBDA yöneticisi Éric Béranger konuya ilişkin, “Hem MBDA hem de Birleşik Krallık-Fransız ekiplerini, Covid-19’un neden olduğu aksaklıklar nedeniyle bu dönüm noktasını karşılamada gösterdikleri kararlılıklarından ötürü tebrik etmek istiyorum. Birlikte, iş birliği yoluyla zorlukların üstesinden gelebileceğimizi ve öncü askeri kabiliyetler sunabileceğimizi kanıtladılar.” açıklamasını yaptı.
Sea Venom/ANL, Lancaster House Sözleşmesinin Bir Projesi
Sea Venom/ANL gemisavar füzesi, Fransa ve Birleşik Krallık arasındaki 500 milyon GBP (830 milyon dolar) değerinde Lancaster House sözleşmesi kapsamında geliştirilen bir iş birliği projesidir. Sea Venom/ANL, bu ay 10. yılını kutlayan Lancaster House sözleşmesi ile başlatılan füze teknolojilerinde sınır ötesi mükemmeliyet merkezlerinden tam anlamıyla yararlanan ilk programdır.
MBDA’nın Team Complex Weapons portföyünün bir parçası olarak sözleşmeyi yöneten Birleşik Krallık, Kraliyet Donanmasının gemi konuşlu helikopteri Wildcat HMA2 ve Future Anti-Surface Guided Weapon programının füze gereksinimini karşılamak için Sea Venom/ANL tedarik edecek. Fransız Donanması, füzeyi yeni H160M Guepard helikopterine entegre etmeyi planlıyor.
Sea Venom/ANL, 30 kg parça tesirli yarı zırh delici harp başlığı taşıyan, hücumbottan korvet boyutuna kadar hedefleri devre dışı bırakma ve ayrıca, kıyı ve kara hedeflerine karşı bir yetenek sunan 110 kg sınıfı ses altı füzesidir. Sabit bir arka destek motoru ve orta gövdeli bir roket tutucusu olan destek/sürekli tahrik paketi ile güçlendirilen füze, 20 km’yi aşan azami menzile sahiptir.
Döngü içindeki güdüm komuta sistemi, Görüntüleyici Kızılötesi Güdüm (IIR Guidance) ve iki yönlü veri bağlantısı kullanır. Füze tamamen otonom bir ‘at ve unut’ profiline sahip olsa da döngüdeki operatör kontrolü ile uçuş sırasında yeniden hedefleme, hedef noktası düzeltme/iyileştirme ve güvenli durdurma gibi kabiliyetlerin sağlanacağı belirtildi.
İlgili Olarak
Sea Venom gemisavar füzesinin ilk kalifikasyon test atışı başarıyla gerçekleştirildi
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.